O le togalaau

Kampsis totoina ma tausi i le vaeluagalemu o le laina ma le vaega o Moscou Faapaʻaga e ala i le vavaeina

Campsis aʻafia flamenco faʻatoaga ma teuga Tapenaga o le taumalulu

O le Campsis plant (Campsis) o le vine vine vine. Faaliliu mai le Eleni, o le igoa faasaienisi o lona uiga o le punou, punou, uʻumi. O campsis o le aiga o Bignoniaceae, o le igoa ogatotonu o le laau o Bignonia. O le ituaiga e lua na o ituaiga e lua, ma o le tasi ua totoina i paka ma togalaau i Europa talu mai le 17 senituri.

Tolauapiga faigata faigata i le taumalulu

O le laau e vevela, ae e mafai ona malulu i le lauʻeleʻele (faʻatasi ai ma fale) ma faʻafeiloaʻi foi fulufulu pupuu e oʻo i -20 ° C.

O aʻaena o aʻa malolosi, faatasi ai ma le fesoasoani o loʻo faʻapipiʻiina i lagolago. O le tele o taimi e faʻaaogaina i luga o laufanua. Laʻau e mumu, faatulaga i le 7-11 fasipepa, e iai ni pito faʻamau. O fugalaau e amata mai ia Iuni ia Setema. O fugalaau e tetele (uumi 9 cm, 5 kupita 5 cm), pupuʻu, faʻaputuina i lalo o mea faʻapitoa i le pito i tua o laau. O le lanu o le corollas e mafai ona ulaula, mumu-lanu moli, mumu-auro. Fugalaau e leai se manogi, ae ona o le lanu susulu ua latou tosina atu ai e le gata o pi, ae o lapisi, anufe, ma lago.

A maeʻa ona fufulu, o se fualaau aina e fusifusia i le foliga o le 8-10 cm le umi. Ua tumu i le tele o fatu afifi ma apaau. O lapisi papa ma fatu ua salalau faataamilo. Ae peitai, o le fualaau aina e le masani ona tupu. O se faʻamaoniga o le ovary fualaau aina o le nofoaga lea e lata ane i se ufiufi o le laau (fatu o le tasi o le vao vegetative propagation).

Vaʻa i fafo

E faʻapefea ona toto se ata o le tolauapiga

I le ogatotonu, o le tulaueleele i luga o le eleele tatala e faia i le faʻavaeina o le vevela - mai le afa lona lua o Me. Filifili se itu i saute poʻo le itu i saute sasaʻe ma le puipuiga mai le asu ma le malosi o le matagi.

E mafai ona ola le camppsis e tusa lava pe i luga o eleele papaʻi, ae mo le maualuga o mea teuteu, filifili se laufanua lelei, lafoaʻi, ma le le mautonu e tumu i minerale ma elemene o loʻo maua.

Fufulu le lua 40 cm le loloto, 50 i le 50cm le lautele ma faʻafefiloi le palapala na aumai mai le lua ma le 5 kilokalama o le faapalaga ma le 0.5 kilokalama o fugalaʻau faʻapitoa. Tuu se vaega o le faʻafefiloi i le pito i lalo o le lua faʻavai. Lasaa aʻa o le fatu, tuu i totonu o se pu ina ia tumau i luga aʻe o le palapala i le tulaga lava e tasi na tupu ai muamua.

Faatumu le eleele, taomi lemu, vai. Pe a mimiti le eleele i se mea itiiti, mulch le pito o le eleele faataamilo i le vine ma le peat poo le faapalaga. E tatau ona faʻavae se lagolago. O le tuputupu ae o se tagata e fetogi malosi e tatau ona faatapulaaina - faataamilo i le vaega pito i lalo, eli ai paʻu, paʻu uamea i le loloto o le 80 cm.

Fale puipui i fafo

I le tausiga, o le vine matua e le lelei, faatasi ai ma lona le taualuga, o lona uiga o le tuputupu vave vave, e faigofie ona toe fuataina e tusa lava pe ua uma le faaleagaina o le tau.

Faʻasa

O le paleni e manaʻomia i le faʻavaivai: aua le faʻatagaina le umi o le lāmala poʻo le faʻavaivaia o vai. O Liana e matua malulu lava le lamala ma e mafai ona faʻafefe i se taimi pupuu mo se vaʻa eletise, ae sili atu le lelei i le vai i taimi talafeagai. Mo le tumau o le susu, e mafai ona e totoina vao o laau e maualalo le ola i totonu o le lio lata ane ma tutusa manaoga tausiga.

Laʻei pito sili

E lelei le ola o Liana e aunoa ma le laei pito i luga, ae o le a tali atu ma le tele o vaomatua i le taimi atoa i le faaaogaina o le fua o le nitrogen-phosphorus.

Faʻamamaina Bignonia

O le teuteu e tatau ona masani ai, ae na o nofoaga e maua ai le malu ma le mafanafana mafanafana. I totonu o itulagi ma le umi o le malulu o le tau, o le teuteuina o le a mafua ai le leai o se fua.

O le faʻavaeina o le togavao e tatau ona vave amataina pe a uma ona totoina: tipi le tipu i le maualuga o le 15 cm mai le eleele. A latou tuputupu ae laitiiti, e tatau ona e tuua 4-5 le malosi, ma aveese le malologa. A o latou tuputupu aʻe, o le o totoe o pine e tatau ona faʻatonuina i luga o le lagolago, pe a talafeagai, nonoa i luga. O le liana o le a gaosia atoa i le 2-3 tausaga (o le skeletal branches o le a oʻo i le umi pe a ma le 4 m).

E tatau ona faapuupuuina pupuu otaota i le tautotogo uma i le 2-3 mata. Aveʻese faʻamago, vaivai, ma le le manuia le tupu. Afai o se tasi o lala skeletal ua matua faaleagaina, e tatau ona aveese, ma auina atu le fana sili ona malosi i le nofoaga o lona tuputupu aʻe. Mo le toe faʻafouina o le liana, e tatau ona tipiina le fatu, ma tuʻu ai le umi 30 cm i luga ae o le eleele. Fai le faʻagasologa seia oʻo ina fafagu fatuga (i le amataga o le tautotogo).

Mo le faʻalauteleina o le fugalaau, e tatau ona aveese ni pulupulu pulupulu i le gasologa o le vaitau ma 'otiʻoti vao mamago mo 3-4 mata.

Tapenaga sauniuni mo le taumalulu

I nofoaga e iai le malulu faaumiumi ma le malulu i lalo o le 20 ° C, o fale mo le taumalulu e tatau ona faia mo le tolauapiga.

  • I le tausaga muamua, e fautuaina e tupu le liana i se atigipusa, ma tuʻuina atu i le pulou mo le taumalulu.
  • E le gata i lea, e sili atu le faʻaaogaina o faʻamalosi e mafai ona aveeseina, lea e mafai ona faigofie ona aveeseina i le faaiuga o le vaitau, ma toe faʻapipiʻi i le tautotogo.
  • O le taʻavale e talitutusa ma vine: aveese pupu mai le lagolago, taoto i luga o le eleele, ma lala paʻu, luga o le ata tifaga, ma laulaau ma isi mea e totoe o meaola o loʻo faʻapipiʻi i le pito i luga o le ata tifaga.
  • I le taumalulu, e aoga tele le faaopoopoina o le mafanafana o le kiona. E oo lava i paranesi laiti o le a le pagatia i le malulu sili ona leaga (o se malutaga lelei e mafai ai ona e tausia le vine i tulaga o le Urals).

Aisea e le fuga ai tolauapi

O se tau malulu, faʻamaʻaloga ogaoga, afu gutu i le tautotogo, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua mai le leai o se fua o le bignonia. E taua le matauina o le totoina o tolauapiga e tupu aʻe mai fatu e tatau ona faʻamoemoe i le 4-6 tausaga pe a maeʻa le totoina o laau. Laʻau faʻasolosolo e maua ai le fugalaau mo le 3 tausaga.

Afai ua tupu le palemia i nofoaga malulu, e le tatau ona e teuina: o le liana e faigofie ona faapaleniina, ae leai se taimi e gaosia ai fugalaau. O le mea lea, afai ei ai se malulu malulu o lau 'aʻai, e le mafai ona e vavaeeseina le nofoaga o le tolauapiga.

Togafitiga o maʻi ma meaʻai

Aphids i luga o le ata o le tolauapiga

Ona o le faʻaleleia o le eleele, o le pala o le aʻa e mafai ona amata - e tatau ona togafitia ma le fungicide ma fetuutuunai le pulega o le suavai.

I le tau vevela o le tau, atonu e foliga mai le aphids i luga o le vine - togafitia i se fasimoli (10 g o le tar i le 10 l o le vai). Afai e le oti ni meaola faalafua, togafiti i mea iniseti.

Kampsis totoina mai fatu

Capsis fatu photo

Atonu o le fatu ma le vegetative (cuttings, laying, root shoots) toe gaosia.

O le le lava o fatuina o fatu o le leai lea o uiga eseese (pe afai e aoina fatu mai ituaiga o laau), o le fuga o se laau fou e tupu pe a uma le 4-6 tausaga o le soifuaga. Ae na lava le totoina o mea. Teuina fatu i le vevela o le potu seia oʻo i le tautotogo, aʻo lei togafitia muamua aʻo lei totoina.

Vanu mai fatu ata

  • Aumai se atigipusa ma se palapala le manava, o le loloto o le faʻaogaina o fatu e tusa ma le 5 mm, o le mamao i le va o fatu e 2-3 cm.
  • Ufiufi fua i fualaau. Tausia le vevela o le ea i le 25º C, faʻafefeteina le greenhouse i taimi uma ma sasaa i totonu o le pani. Faatalitali i fafo atu ile masina, ona aveese lea o le malutaga.
  • Faatasi ai ma le oo mai o le tolu laulaau moni, toe totoina laau talavou i pusa eseese.
  • Totoina laau totoa i eleele tatala mai le afa lona lua o Me.

Faʻasalaga o le tolauapiga i tafatafa

Tosoina o le tolauapiga ata o aʻa aisa i luga o le ala

I le maualuga o le timuga, o aʻa aʻa e faʻasaʻo saʻo aʻa mai aʻa i totonu o vaega o le laʻau. O lenei meatotino e masani ona faʻaaoga e vave aʻafia ai aʻafia lanu meamata.

Faʻasalagaina o mea e faʻaumatia

E mafai ona faʻaaogaina mo le toe gaosia ma le faʻamalamalamaina o mea. E seleseleina i latou mai vine e tasi le tausaga i le amataga o le tautotogo ma, i se tasi itu, ua vave ona totoina i eleele tatala. E mafai foi ona mauaa i ni pusa tiogo filo i le tautoulu: i le tautotogo, o le totoina o mea e saunia mo le totoina o le a maua mai.

Faʻataʻatiaina o mea na tolauapi ai le tolauapiga

Green cuttings

O le taina o lanu lanu meamata e faia i Iuni-Iulai. Tuu 2-3 laupepa i luga ia i latou, faapuupuu latou i le afa o le uumi. Toto i luga o se moega ma eleele eleele lafulemu, tuu le 'au i le maualuga o le 45º, vai, mulch, ia tumau pea le susu ile palapala. I se tulaga talitutusa, o aʻafia lanu meamata e mafai ona mauaa i totonu o soʻo se fagu i totonu o tulaga avanoa. O le tulaga autu o le vai vaʻa-ma le manava manaia, moli lelei ma le mausali tumau o le meaʻai e aunoa ma le faʻasaina o le vai (ia mautinoa ia faʻaaogaina alavai pe a leai se mea).

Faʻalauteleina o togafitiga i aʻa ma faagasologa

Faʻapupulaina o campsis e le aʻa tamaiti

I le autumn (pe a uma ona paʻu lau) po o le tautotogo, e mafai ona totō aʻa. Fufulu i ai ma se vaega o aʻa ma totoina i se nofoaga o le tuputupu ae faifaipea.

Faʻaleleia e ala i le taoto i le tautotogo. O le fana e latalata i luga o le eleele e tatau ona punou, faʻasusu i le eleele. Faʻaauau le susu o le eleele i luga o le nofoaga o le eliina, faʻamalosolo taimi ole luga. Tuʻueseese tuʻuga mai le tina i le isi tautotogo. Toto i se nofoaga tumau o le tuputupu ae, vai lelei.

Ituaiga ma ituaiga o tolauapiga ma ata ma igoa

Campsis rooting Campsis radicans poʻo le logo logolaina o aʻafiaga Bignonia radicans

Campsis rooting Campsis radicans cultivar Minnesota Ata uila

Muamua mai Amerika i Matu. O le umi o le vine e tusa ma le 15 cm. O laʻau e leai ni pine e oʻo atu i le 20 cm, e aofia ai le 9-11 laulaʻau lanu, e vali lanu meamata, o le lau o lau lamolemole e lamolemole, ma o le pubescence e pasia i veins mai tua. Fugalaau fugalaau 9 cm le umi e oo i le 5 cm le lautele, 10-15 fasi vaega e aoina. i luga o le paʻu. E i ai le lanu moli sesega, o le vae o le mumu mumu. O le fugalaau e amata i le ogatotonu o le taumafanafana, e amata ona matala ata. O le fua o le 5-12 cm le umi.

Lafoga o Campis Rooting:

  • Mamalu matagofie - o le vine e tupu vaivai, foliga e pei o se togavao ma pine uumi mananaia. O lefolafola laʻau e aofia ai laʻau laiti e foliga mai. Fugalaau e lanu mumu-lanu moli.
  • O le pine auro - fugalaau o se lanu samasama samasama.
  • Uluai viliana - o le tupu aʻe e tupu i le masina muamua atu nai lo le meaola. O fugalaau e tele, mumu mumu.
  • Palani lanu enaena - o fugalaau tetele e vali mūmū ma le lanu violē.

Eseesega:

Campsis Rooting Flamenco Flamenco Photo

O le faigata o le taumalulu o le aʻafiaga o campis Flamenco e mafai ai e oe ona tupu lenei ituaiga i le ogatotonu ma le eria a Moscou, tupu lenei faailoga i le Leningrad. E mafai e Liana ona faʻafefe fulufulu pupuu e oʻo atu i -20 ° C, ma lelei fale malulu i le taumalulu, e sili atu foi lona malulu. E fuga i fugalaau lanumumu i le taimi atoa mafanafana mai ia Iulai ia Setema, fugalaau e oo i le 5 cm le tele. E lelei le toto i puipui i saute, puipuia mai le matagi, ma tatala i le la.

Laʻau samasama vailaau Campsis radicans 'Flava' ata

O lapisi a Campsis ei ai lanu samasama lanu samasama matagofie. O le Liana e oʻo atu i le 15 mita le umi. O le faigata o le taumalulu e tutusa, -20 ° C, o lea ia mautinoa e ufiufi le logo mo le taumalulu.

Campsis Judy samasama Campsis radicans 'Judy' ata

O le matagofie matagofie o fugalaau a Judy o le a le tuua ai ni tagata e le masani ai i le matagofie o laufanua. Lafu samasama-samasama ua aoina i totonu o masini, valiina i totonu i se moli lanu mumu. Liana e oʻo atu i le 10 mita le umi, ma le malulu i lalo o le faʻavaa.

Campsis grandiflora Campsis grandiflora, aka campsis Saina, poʻo le Chinese bignonia Bignonia grandiflora

Campsis grandiflora Campsis grandiflora, ua lauiloa foi o tolauapiga Saina, po o le Chinese bignonia Bignonia grandiflora photo

Muamua mai Saina, Iapani. O le Liana e leai ni aʻa, e faʻapipiʻi i le lagolago ma pito o le mama. E tele taimi e ave ai le ituaiga o vao vao. O laʻau e leʻi totoina e aofia ai le 7-9 o le 6 cm le umi. O fugalaau lanumoana-lanu moli e oʻo atu i le lautele o le 8 cm.

Vasega:

Campsis Thunberg - fugalaau e valiina i le moli.

Campsis hybrids Campsis x hybrida

Campsis hybrids Campsis x hybrida photo

Maʻea ona o se taunuuga o le felafolafoaʻiina o le tolauapiga o le campis ma le tolauapiga tetele. Pepa pepa e 7-11 lau. O fugalaau e manaia moli. O le faʻafefe o le kiona e maualuga.