Laʻau

Lena manogi Dracaena

Dracaena fragrant (Dracaena fragrans) o se laau laʻau maualuga e tupu aʻe i foliga o se laau laʻau ma o le ituaiga o Asparagus. O lona nofoaga na afua mai ai o atunuu vevela vevela o Aferika i Sisifo, lea e tumau ai ona lau laau i le tausaga atoa. I le vaomatua, o laau dracaena e oʻo atu i le maualuga e tusa ma le 6 mita, ae na o nai lālā eseese e tuʻu ese le ogalaau faʻamalamalamaina. I luga o le pale pale paleni, lanu lauusiusi ola. O le umi e mafai ona oʻo i le 1 mita, ma le lautele e na o le 1 cm.

Faamatalaga faʻatau

O lau laʻau o Dracaena e malosi, ia i ai se lauulu lanu ma fai se lanu mumu lanu moli i le ogalaau. O loʻo tuʻuina i luga i se tulaga e ave i ai le faamuamua. O lanu e mafai ona avea ma ata uma o lanumeamata poʻo samasama. O loʻo i ai ituaiga dracaena e faʻaogalua ai le paʻu lau. Paʻu lanumeamata paʻepaʻe po o le lanumeamata o le a manino ona iloa ia i latou. I vaovao matutua, o le pito maualalo o laulaau ua toetoe lava a leai, o lea e foliga mai e leai se pusa.

Fugalaau paʻepaʻe po o samasama lafoaʻi se manogi manaia. Latou te faʻaputuina i luga o le paʻu o loʻo i luga o le paʻu, ma o loʻo i luga o se paʻu uʻamea, o loʻo sosolo mai se rosette o lau.

O le dracaena manogi e lauiloa i fugalaau ma e masani ona tupu i togalaau. I totonu o le fale, o le a le fuga. O le laau e le lelei i le tausiga, ua i ai se tuputupu ae filemu. Ona o lona foliga vaaia tulaga ese ma le ofoofogia, dracaena o le a avea ma se matagofie matagofie teuteu matagofie mo ofisa ma so o se isi lava potu vateatea e le sili atu le leaga nai lo laau o pama.

Tausia o Dracaena manogi i le fale

Ina ia totoina se laau ola maloloina ma matagofie, e tatau ona e tausisi i tulafono patino.

Nofoaga ma moli

O le susuluina o dracaena manogi e tatau ona filifilia lelei, ae aloese mai le susulu o le la i luga o laulaau. O ituaiga eseese eseese e fiafia e maua le tele o le malamalama, ma ituaiga natura o dracaena e filifili ai le paolo.

Lulu

O le tau sili ona lelei mo le totoina o laau o dracaena o le vevela o le 18 i le 25 tikeri. I le tau vevela, e sili atu le faʻaosoosoina o le potu o loʻo i ai le ulo. I le taumalulu, ia mautinoa e le pa'ū le vevela ile lalo ifo o le tikeri 13 tikeri.

Faʻasa

O le faʻavaivai o le vacaena o dracaena manogi e tatau ona faʻamaoni, e le mafai ona e faʻafefe tele le eleele. A leai, o le a tupu le pala. O le vai e sosoo ai e manaʻomia na o le maeʻa lava o le pito i luga o le eleele ua faʻamago i totonu o le ulo. Mai lea taimi i lea taimi, e manaomia e dracaena le tataʻesea o le palapala.

Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona fofo ma ia aofia ai se aofaiga maualalo o le fluoride. Aua nei faʻaaoga saʻo le vai malulu mai le tap.

Faʻamamaga o le ea

E taua tele le tuʻuina atu o tulaga maualuga o le faʻamamaina e puipuia ai le fefinauaʻi ma le faʻamagoina o lālā. Mo le mafuaʻaga lenei, e tatau ona fufulu le dracaena i aso uma, solo ese laulaau mai le pefu. Ua tuʻuina fugalaau i luga o papa, i luga o le fogaeleele ua faalautele ai le kele, o loʻo tuʻuina i luga papa. Ina ia faʻamautinoa e maua e le laau i taimi uma se mea e maua ai le susu, o le vai e masani ona sasaaina i totonu o pale.

Le palapala

I le avea ai o se eleele mo le totoina o dracaena manogi, o loʻo faʻaaogaina ai se paluga faʻapipiʻi mo dracaena poʻo ni pama. E mafai ona e faia se eleele lelei lava ia: mo lenei, 3 vaega o le eleele togalaau, 1 vaega o le peat ma le 1 le vaega o le oneone ua tuufaatasia. Ina ia mautinoa le lelei o alavai, faʻafefiloi, ma pusa piliki paʻu, e faʻapipiʻi i le ulo.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le tautotogo ma le autumn, o vaiaso uma lava e tatau ona fafagaina le laau i fugalaau faʻapitoa, ma i le taumalulu na o le faatasi i le masina. Taumafai e aloese mai le faʻamaʻiina o loʻo iai fualaʻau.

Suiga

O vao laiti o dracaena manogi e totoina i le tautotogo i le 2-3 tausaga e ala i le auala e faʻafefe ai. O le palapala i totonu o ipu o tagata matutua tagata e taua tele e faʻafou i tausaga taʻitasi.

Teuteu

O le teuteuga e faia pe afai o le eletise o dracaena ua lautele ma ua leiloa laulaau. Ua faapuupuu le pito i luga ina ia tumau ai le 4 lau i le pito i lalo o le ogalaau. O nofoaga o fasi pepa ua afifiina i le polyethylene mo le faʻaleleia lelei o fatugala lalata. A oʻo mai pine muamua, e mafai ona aveese mea puipui.

Toe faʻaleleia o dracaena manogi

Dracaena ua faʻaolaina e ala i le vaʻaia. Mo le faia o lenei mea, tipi pito i luga o le vaomatua 10-15 cm le umi, lea e togi i le oneone susu po o le vai e fai ai ni aʻa, poo le faʻaaogaina o fasi'ie. O le taimi sili ona lelei mo le faapipiiina o le tautotogo po o le autumn.

O ituaiga eseese o lenei meaola e sili atu le faʻaleleia o fatu.

Maʻi ma meaʻai

O se lamatiaga i le vaomatua o se apogaleveleve mite, scutellum, thrips ma aphids. I le taua faasaga ia i latou, o togafitiga o togafitiga ma vailaʻau o loʻo i ai mea iniseti e fesoasoani e taulima ai.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

Faatasi ai ma le le tausia lelei o le laau, o le dracaena manogi e aafia i le tele o faamaʻi matautia, e mafua ai le oti o le vao atoa: