O le togalaau

Ankhuza poʻo le oxwort faʻatoʻaga ma le tausiga Foliga eseese Tele ma ata vitio

O le laau e iai le igoa e le masani ai sasaʻe o Ankhuza (poʻo le igoa Volovik) o le ituaiga o le aiga o Cabbage. Homeland mo Ankhuza o le itu i Saute o Rusia, o atunuu o le Caucasus, faapea foi Central ma Asia Itiiti. E maua foi i le Metitirani.

O vaega iloga o le laau o ni 'olo saʻo ia, laʻau laititi lauitiiti, taʻaloga o le tele o le lanu po o le lanu violē. E tele taimi - papaʻe poʻo samasama. Corollas o inflorescences e masani lava o le foliga o le ulu. A uma ona tupu, o fualaau laiti e foliga mai, e tutusa lelei ma nati, lea e mafai ona gaioi pe saʻo.

I Volovik, e tusa ma le 40 ituaiga meaola e iloga. Faatasi ai ma latou o loʻo i ai tausaga taʻitasi, tafaogalua ma laufanua. O le maualuga foi e matua fesuisuiaʻi - mai le 25 i le 100 senetimita, ae o loo i ai foi le mea e tasi e tasi ma le afa mita le maualuga. Ua tupu Ankhuza i tamai laau manaia.

Vaega o le tausiga o se pusa

Ankhuza mafai achusa capensis photo

O le tulafono autu e tatau ona e gauai atu i ai pe a tausia Ankhuza o lona afaina. O le mea lea, ia faʻaeteete i ai!

E le lelei le laau, o lea e le faigata tele ona tausia. O le tele o faafitauli mai le lalelei e seasea tupu. E leo tele o ia ma e le fefe i le vevela o le tau. E iai foi le malosi o le aisa. O tulaga sili ona lelei mo le alualu i luma e maua i se mafanafana lelei, eleele suamalie, suamalie ma humus.

O se laau e aunoa ma ni taunuuga le lelei e mafai ona feagai ma le lāmala. E fautuaina ina ia faʻafeinu i aso malulu, talu ai ona o le tele o le susu e mafai ona iai se faʻaleagaga i le soifua maloloina o laau. O le eleele e tatau ona maualalo le susu, ia mataʻituina ma le faʻaeteete le televave ma le tele o le faʻavaivai.

Ua mafatia Ankhuza i le taumalulu e aunoa ma se toe mafanafana, sei vagana ai ua itiiti le kiona i le taumalulu. I lenei tulaga, e sili atu le mafanafana o lau laau ma le fesoasoani a lala lala.

Taumafai e faʻavave vave ona aveʻesea ma le mama ma le mamago ma gaʻo o le laau, o lea o le ae maua ai le luko ma le avanoa e toe fai ai fua.

Ankhuza e totō ma tausi le faʻapipiʻiina e ala i fatu ma tipi

Ankhuza tulaʻi ma tausi

Faʻaleleia le faʻaleleia i le tautotogo. I le taimi o le totoina, e tatau ai ona tuʻuina atu laau talavou i le susu ma le palapala. A maeʻa lenei mea, e mafai loa ona e amataina le faʻamalolo ma le humus. Lafoaina o laau, e pei o laau matutua, e tatau ona faia ma le saʻo, i le faaogaina. Faatasi ai ma le tausiga lelei, o povi na totoina se ituaiga "kapeta" o loʻo ufiufi i luga o le fanua o loʻo nofo ai, lea e sili ona teuteu. Eseese ituaiga ma ituaiga o Ankhuza i taimi eseese, ae o taimi tetele o fuʻa e tutupu i le taumafanafana, e amata mai ia Me ia Iulai.

O le toe gaosia o povi e mafai ona faia uma i fatu ma i le vaeluaina

Faʻatiʻuina e Ankhuza le sau e toto mai fatu

A o tuputupu aʻe le tamaʻitaʻi mai fatu e fautuaina e tuʻu fatu i pusa eseese i le tautotogo. O le eleele faʻamamaina e fatu ai ni tulaga lelei, e fautuaina e faʻaitiitia le mamafa o oneone. Ona ufiufi lea o koneteina i se ata tifaga, pe a maeʻa ona faatalitalia lea o pupu, e foliga mai pe a ma le tasi le vaiaso. Ua totoina laau totō faʻamaʻi i le eleele ia Me.
E mafai ona e faia e aunoa ma le totoina muamua o fatu ma toto fatu vave i le eleele. I lenei tulaga, e tatau ona e mautinoa o le taufaamatau o le kiona ua maeʻa ona pasia.

I le tulaga o loʻo e feagai ma ituaiga o Ankhuza, o loʻo i ai le avanoa e toe gaosia e ala i le vaevaega. O le taimi sili ona lelei mo le vaevaega e amata mai ia Aperila ia Me. O le faagasologa e le faigata tele. E na o le tatau lava ona eliina ma le faʻaeteete povi, vavae pe tipi aʻa, toto faʻapitoa fualaau, ona faʻafeinu ai lea. Pe a teuteuina aʻa, o le a aoga le togafitia o le mea tipi ile fafie poʻo le malala.

Maʻi mafai ma faʻamaʻi faʻaleagaina

Ankhuza grassy laau mo fanua tatala

Ankhuza e sili atu ona afaina i aphid osofaiga. O se taufaasese lelei o le a avea ma se fasimoli-vai vaifofo e faaaoga ai le soa soap. Ma faatasi ai ma le faʻaleagaina o le palapala, o le faʻaaogaina o iniseti e ala i le tuiina o le a fesoasoani.

Laʻei pito sili

Fafagaina o loʻo faia i le faʻaaogaina o humus poʻo mea maʻalaʻau. O nei metotia uma o le a manuia ai le laau.

Faʻaaoga meatotino a le tamaʻitaʻi

Ankhuza azure Loddon Royalist Loddon Royal photo

O le mea e ofo ai, o povi ei ai le tele o mea aoga. O ona aʻa o loʻo i ai se mea faapitoa e faʻaaogaina mo le gaosiga o vali ma le valiina o ie siliki. E i ai foʻi ona uiga faʻamalolo. Ae ui i lea, ona o lona tulaga matautia, e talafeagai mo na o le faaaogaina lelei i fafo. O loʻo i ai se vailaʻau, faʻamalolologa. O fua e maua i le vitamini E, o suauu taua, carotene.

Eseese o Ankhuza

Ankhuza officinalis laau toto mo fanua tatala

I totonu o ituaiga uma o ituaiga eseese, o ituaiga nei e sili ona lauiloa:

Ankhuza italian

Ankhuza Italia poo le vave (A. Italika poʻo A. Azurea)
E tupu tele lava i le itu i saute o Rusia ma le Metitirani. O se laʻau faʻalauiloa e oʻo i le 80 centimita le maualuga. Mo tagata matutua, o le ae manaomia le faʻapipiʻiina o se lagolago. Fuga e amata mai i le faaiuga o Me, faʻaauau pea ona ola seia oʻo i le faaiuga o Iulai po o le amataga o Aukuso. Inflorescences e manaia lanumoana, tatala. O laulaau e iloga i le i ai o se tamai fana fana.

Ankhuza Kapskaya

Ankhuza Kapskaya (A. capensis)
E mafai ona maua lenei ituaiga i le natura i le lautele o Aferika i Saute. E le pei o ituaiga muamua, o lenei laau toto e taʻitasi. O ona togitogi o loʻo faʻaleleia lelei, ma i se tulaga lautele e foliga foliga mai, e oʻo atu i se maualuga e le sili atu i le 25 senitimita.
O le taimi vavalalata e amata ia Iulai, faʻaauau pea seia oʻo mai le toʻa. E iai le tele o mea e maua mai i le lanu moana, lanu moana, lanu.

Ankhuza le matutu ma le pa'ū o le taumafanafana
O lenei ituaiga o povi o loʻo faʻatusalia mai e ni nai mea e gaogao faʻatasi ma ni fagu faʻalaʻau. E fuga mai ia Me ia Iulai ma fugalaau eseese o lanu lanumoana, ae e sili atu ona manaia, e oʻo atu i le maualuga 100 centimita, ae o laau e maua ma e oʻo i le tasi ma le afa mita le maualuga.

Anchus officinalis Anchusa officinalis i le vitio:

Ankhuza e tupu mai fatu