Fualaau aina

Faʻatoʻaina o Brussels i luga o le eleele

O le vaomatua o Brussels - o se vaomatua o se foliga e le masani ai (o loʻo i ai se mea faʻapena e pei o le pama) ma se vaitau tuputupu aʻe e tusa ma le ono masina i le muamua o fualaau o le vevela i luga o le vaomatua mago e faaaoga i le kuka, ma le lona lua e galue i fatu. O lenei fualaau faisua e malosi tele i le malamalama, fiafia i le susu, ma faapaleni le maualalo o le vevela. Sa ia faaauau pea le tuputupu aʻe o le vaitau i le malulu malulu e oʻo i le 5-8 C ma e oʻo lava i gutu pupuu.

O le tusitusiga o loʻo faʻamatalaina uiga o le laau, faʻamatalaina le totoina o Brussels i luga o le eleele avanoa, ua tuʻuina mai ai faiga faʻavae faifaatoaga.

Fuga o Brussels: totoina o le tau ma le tausiga

O le tau o lo tatou atunuu e faigata tele mo le totoina o nisi o fualaau. E le pei o Europa, ma le Gulf Stream ma le malūlū malu, faʻateleina le vaitau tuputupu aʻe o le tele o fualaau faisua, o le tupu aʻe o le pulussel e tupu mai i Urals faatapulaaina i tafaoga o taimi ma eseesega o le vevela. O le vave vave o le felauaiga ile eleele e le tauamiotonuina, aua i lalo o le aʻafiaga o matagi malosi toe faafoi, o le sili ona faʻamafanafanaina o Brussels e mate. O ia tuputupu ae i Siberia talafeagai na o fatu, totō ile toeitiiti lua masina le matua ile 15 aso o Me.

E tupu mai le greenberries ma faʻaleleia ata

Tuputupu ae o Brussels e totogo i tuafanua E i ai ona lava mea e sili ona taua: e tatau ona filifilia vave poʻo ni ituaiga o faʻataʻitaʻiga masani e mafai ona tuʻuina atu fua mo le vaitau, ma le aoina o le kāpeti ia faʻatusatusa i le ogatotonu o Oketopa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ituaiga lauiloa "Hercules 1342" o Brussels sprouts zoned for this region. O lona faʻatoʻaga ma le tausiga i faʻatoaga faʻatasi o loʻo galulue i tagata totoa o togalaau o loʻo saili e tuʻuina le tele o togalaau laʻau taʻutaʻua i lo latou fale taumafanafana.

Eseesega o Brussels Sprouts

E itiiti ifo i le sefulu ma le lua ituaiga o fualaau faisua o loʻo lisiina i le Setete Setete o Rusia. Ina ia malamalama po o le a le ituaiga e sili ona totoina, e tatau ona e suʻesuʻeina le mea ua fuafuaina.

Fuga o Brussels E tupu aʻe Hercules

E tupu mai Brussels Hercules. O le galueaina o se ituaiga lauiloa i totonu o aiga e mafua ona o fafo ma uiga o le tofo. O le fuga o le vevela ese ma se mea e pei o le kesi, lea e maua mai ai ulu ulu ulu, e le alu i tua atu o tuaoi o le tuputupu ae vave. O ulu laiti o kapeti e lelei atoatoa mo le kukaina, sauniuniga i fale (teuina, faʻamaisa, faʻafefeina ma isi fualaau faisua). Ae peitai, e itiiti le lauiloa pe a faatusatusa i le Hercules 1342, lea e maua ai le maualuga o le gaosiga ma e le mafai ona aafia i maʻi gase.

Pupu mai Brussels Rosella tuputupu ae

Ulu mai Brussels Rosella. O le tuputupu ae i le ogatotonu o le ituaiga o ituaiga eseese, e gaosia e tagata fomaʻi Siamani, e toetoe lava o le tuuina atoa o fua i le taimi e tasi, e taua ai mo le au fai togalaau e le "ola" i moega ma e fiafia i mafutaga e le masani ai. E pei lava o isi Brussels tupu, e aoga le Rosella pe a tuputupu ae ma tausi mea totō matutua e tusa ai ma tulafono o le tekonolosi tau uʻamea, o loʻo i ai se aofaiga saʻo o vitamini C ma le gaʻo. O le solia o faiga faʻatoʻaga - o le faʻateleina o le fertilizing ma faʻamaʻi faʻamaʻi - o loʻo mafai ona faʻaputuina otaota leaga.

Brussels e totoina le safaira

Popo e totogo Safaira. O le tuputupu aʻe i le laufanua laufanua o loʻo i ai le tele o ituaiga, e manaʻomia ai le sili atu i le 200 aso mo le matua, e na o nofoaga e amata ai le tautotogo ma le tautotogo umi. Ae ui i lea, o lona tofo ofoofogia e totogi mo totogi o tagata faigaluega fai togalaau ina ia fesiitai ai laau i greenhouses mo le tuputupu ae ma le amataina o le malulu lelei. Ma afai ei ai se manaʻo e faʻataʻitaʻi le ulu o kapisi ma se tofo lelei, e mafai ona totō i le ogatotonu.

Ulu mai Brussels Casio faʻatoʻaga

Ulu mai Brussels Casio. O le tuputupu ae o se auala i le tuputupu ae ma le tele o taimi eseese, teuteuina i se lanumoana lanumeamata, e mautinoa ai le tele o ulu o kapisi o le tofo lelei i luga o laau taʻitasi. O le tele o seleselega o se sapalai lelei tele e totoina ai lenei ituaiga faʻatoʻaga faʻatoʻaga faapitoa a Tesema, lea e tofo i le lelei ma le vevela. O lenei vailaʻau o loʻo i ai le malamalama nutty note, lea e faʻaopoopoina ai ni laumei manaia pe a sauni ni salati lanu meamata.

Na e vaʻai i le va o Brussels i le ata: o le a tatou mafaufau i le totoina o ituaiga eseese i lalo (i le mataupu faavae, o le ituaiga lava lea mo ituaiga uma).

O le tuputupu ae o Brussels e tupu mai i le luluina o le seleselega

Afai na e faʻaaogaina se lanu sinasina i lau togalaau, ona mafai lea ona e feagai ma Brussels. Ina ia mafai ona aoina se fualaau lelei, e faaopoopo atu i se mea fou, pe a totoina se laau manaia, ma le le lava le taimi i le tau faasaga i togafitiga o gasegase ma meaola faalafua, e aoga le aoaoina o nai tulafono faigofie. O se tasi oi latou o le tausisia o le faagasologa o le suiga o le fua (rotation shift). E mafai ona toe faʻafoi soo se ituaiga kapisi i le mea e tupu ai i le 4-5 tausaga. O le faʻaaogaina taʻitasi o le tasi tulimanu o le togalaau mo le kukaina o le kapeti o le a taʻitaʻia ai le eleele, o le faaputuputuina o siama faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ma o se taunuuga - o se faʻavae o faʻamaʻi, faʻalauteleina o laau, fualaau laiti.

Tulafono faavae:

  • Tui fatu i le faaiuga o MatiE mafai ona e faia i totonu o pusa i luga o le windowsill poʻo totonu o le fale lauʻeleʻele.
  • E faigofie lava le faʻaaogaina o vailaʻau faʻatoʻaga: e masani ona maua le suavai masani, puipuia o meaola (e tatau ona gaosia i se taimi talafeagai, talu ai e mafai e le pulou pepelo ona faʻaumatia uma laau i le aso). E sili ona lelei le momoe e ala i le toinaina o fatu ao le i luluina ma se tino faapitoa (mo se faataitaiga, "Prestige" - 1 pusa mo le afa lita o vai). Ma le isi, ia na o le vaeluaina o laau ina ia latou le faaloaloa atu. Leai se piki e manaʻomia!
  • E mafai ona toto i le eleele ua uma ona i ai i le 10 cm. O le a ia i ai 4-5 laulaau moni, o le taimi lea o loʻo aʻafia ai aʻa.

E lauiloa ma faigofie e uiga i Brussels totoina, o latou totoina ma tausia i luga o le vitio:

E faʻapefea ona taia ni tuaoi i le atunuu ma se seleselega lelei o Brussels? Agrotechnics o le tuputupu aʻe o lenei ituaiga o meaola e tutusa ma ulu papaʻe:

  • Ua lelei le suavai, e matua manaʻomia le faʻaleleia o le fanua, o le mea aupito sili ona lelei o le ituaiga o loam.
  • A e totoina, e tatau ona e vaʻavaʻai i fugalaʻau faʻasolosolo, ma faʻafeu ai faʻasusu fualaʻau, aua ma faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ma totoga fou, e mafai e kāpeti ona faʻaputuina se aofaiga tele o palapala.
  • I le taimi o le tuputupu ae, afai e lelei saunia le eleele aʻo le i oʻo i luma, e mafai ona e faia e aunoa ma le faʻamafanafanaina, pe faatulaga ni "aso paleni". Pe tusa ma le sefulu tausaga talu ona toe totoina laau, e aoga le faaopoopo o le fuālaʻau oona, ma pe a nonoa le ulu o kapeti, ia taulaʻi i luga le phosphorus talafeagai ma le potassium i le vaitau lenei. E fautuaina e le au atinaʻe le faʻaaogaina o nala falesa.

O Brussels e totoina fatu laau pe a toto

O Brussels e totoina togalaau ma tausia

O le kapisi gaosi sili ona umi e tupu mai Brussels. O le totoina o fatu mai fatu o le pau lea o auala e maua ai taunuuga i luga o le tau.

  • O le luluina e mafai ona fai i le faaiuga o Matii le taimi lava e pala ai le palapala, e le fefefe le kapisi i tioata ma o loʻo feagai ma se mailei malulu, gutu ile -3 ° C.
  • E loloto le 1 cm le umi. O le mamao i le va o laina e 10-12 cm.
  • Sasaa tele ma ufiufi i pepa. E foliga mai e foliga mai pe a ma le 7-10 aso.
  • E taua le puipuia o fatu e ala i le faapipiiina o latou mai le fusi faʻasalaga poʻo le sasaʻa saʻo o le fualaau faasaina i laina.
  • O isi tausiga e faigofie lava: vai faʻatasi i le vaiaso, ma vela vao.
  • O le taimi lava e tulaʻi mai ai le toto, e momotu i totonu o le vao, ma totoe ai le 1 laau i le 5 cm.

O le totoina o le greenberries e totoina i laina i fualaau

I le maualuga o le 10-15 cm le maualuga o le laau, ua totoina i ni pu i se nofoaga tumau. Aʻo leʻi tulaʻi, e fautuaina e sasaa le pu i le vai ma liligi ni lua malolo o le humus agavaʻa.

O le totoina o fatu o Brussels e tupu i le fale

Talu mai le ono masina ua mavae mai le totoina, o le foliga mai o fua muamua e matua ma le taimi o le seleselega, o lenei ituaiga o kapisi e totoina e fatu ma ola i luga o fatu laau. Ina ia maua se mea malosi ma le malosi, e tatau ona e:

  • Filifili le ituaiga sili ona lelei e fetaui ma mea e fiafia i ai le faletalimalo i tulaga o mea faatapulaa: taimi o le taumafa, tofo, lapopoa lanu, lanu lanu o lau (o lenei taua e taua tele pe a faia se togalaau teuteu)
  • faʻafefiloi le palapala palapala mai le peesite ole-acid, humus, eleele, oneone ma lefulefu laupapa (e tatau ona togi). Laʻau o le togalaau aina e le talafeagai mo laau toto o Brussels. O lona faʻaleleia i luga o le fanua faʻatoʻaga e aunoa ma se faʻaopoopoga faaopoopo (calcination) e mafai ona taʻitaʻia ai le totoina o fatulaʻau, le salalau o faʻamaʻi i totonu o fualaau, ma le leai o se faʻatoʻaga
  • mulimuli i tulafono lautele mo le totoina o ituaiga uma o kapisi, ia maitau le mamao talafeagai (5 cm i le seedling i le lautele) ma le loloto o le lulu (1 cm).
  • tuʻuina atu le vai talafeagai ma faʻamalamalamaina: afai o le vevela i totonu o le falemaʻi e lava tele mo le atinaʻeina o kāpeti, ona tatau lea ona tuʻuina atu le malamalama i le maualuga. O le ao e tatau ona le itiiti ifo ma le 12 itula, ma o le malamalama e malosi. O le mea lea filifili filifili sulu i luga o le la. Suavai e seasea, ae tele. Aua nei galo e uiga i le alavai: e tatau ona i ai ni pu i le pito i lalo o la tatou afifi.
  • tausisia le vevela manaomia: i le aso tatou te tausia ai fatu laau i luga o le windowsill i le vevela, i le po tatou te auina atu le matagofie i le vavao. O le mea lea o le a mataʻituina le ala talafeagai, ma o le a faʻamaʻaʻaina laau.
  • faʻamaʻi faʻasusu i se vaifofo solution. E sili atu le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi vai faʻafefiloi i le vai i se fuataga e fuafua mo fualaʻau. O lenei faʻamatalaga e faʻaalia i luga o le afifi.

O vao sprosels e matua faigofie ona ola i le fale

E faʻafefea ona aʻafia le totoina o Brussels pe a tupu mai fatu? O afea e totō ai fatu mo fatu? Soo se fualaau faisua ma se vaega o meaʻai e fautuaina e toto i luga o le masina o le "tupu". O le vaitaimi sili ona lelei o le faaiuga o Mati, le sefulu tausaga muamua o Aperila. Malamalama, o le mea e le mama e salalau i totonu o pusa paʻu taʻitasi. O le eleele e fai si faapipiiina, 3-4 fatu ua totoina i totonu o se pu i sina mamao, ma sausau i se eleele e oʻo atu i le 2 cm. Pe a tupu mai, e tatau ona matauina mo le atinaʻe, ona tipi ese lea pe togi mea itiiti i luga o le eleele, ma tuu ai se tasi mo le alualu i luma. Aua le tosoina mai mai le palapala - o le a faaleagaina ai le aʻa o le mea na filifilia.

Vavega a Brussels: galueaina ma le tausiga. Ata o laau i vaitau eseese o vao

O pupu vine e totoina i laina i se mamao e 40-50 cm i le laina, 60-70 cm i le va o laina

O le totoina o fualaau o Brussels e totogo i le fale e maua ai le tausia o se tulaga maualalo o le vevela, o le faafitauli lea i totonu o se fale mafanafana. E sili atu ona faigata le faʻamautinoa o le taua tele o le vevela i le po. E fautuaina e le au atinaʻe le tuʻuina o fagu i laau i luga o le matagi, pe a lelei le manava o le ea. Afai e tatau ai, e faigofie ona lafo ni mea e le nonoa i luga o ni fausaga uʻamea ina ia aua nei togiina fualaau mama. O le vevela sili ona lelei mo Brussels e tupu, o latou fua pe a tupu aʻe - mai le 12-15 i le aoauli i le 8-10 i le po.

Ae o le totoina o fatu laau o Brussels ua totogo laitiiti

Laʻau ua saunia mo le totoina i le 30-45 aso (pe a latou faasaʻoloto mai le 4-7 o nei lau) e faʻamoemoeina i le palapala. Pe a faʻapipiʻi laau, e tatau ona faʻatusatusa le palapala i luga o laʻau o le laau e puipuia ai mai le aluese mai le eleele.

O le vaomatua o Brussels, o la latou togafina i le eleele lafoaʻi - o se togalaau togavao, pe a iai se manaʻoga e faʻataʻitaʻi se isi mea, ae le o le fiafia i pupuu papaʻe masani. E talafeagai mo le au faifaatoaga oeo le a le galueaiina le fualaau faisua i luga o se tulaga tau alamanuia.

O le faʻatoʻaga o Brussels e toto mai le seleseleina e seleseleina, e ese mai le togafitiina o laʻau paʻepaʻe

I se vaega laitiiti, e faigofie ona faatumauina le mama, aveese vao, fagu, fafaga pe a tatau ai, ma faʻamalolo manufeʻai ma faʻasalaga o vevela vevela, kesi, ma tamato. Mo le puipuia o le susu ma le friability o le eleele, e tatau ona salalau atu i lalo o laau (layer of mulch material), o laulaʻau mamago, laulaau tele, e mafai ona e tuu laulaau itu o le kapisi lava ia). I le amataga o le atinaʻeina o kāpeti, o togafitiga ma sauniuniga malolosi e talia, lea o le ai ai le taimi e pasi ai se taimi o le pala ae lei oʻo.

Ulu mai Brussels: o mealilo i le tuputupu ae e faigofie

Matamata i se lesona i le tuputupu ae o Brussels i luga o le avanoa i luga o le vitio:

E tupu mai Brussels: mealilo o le tuputupu ae

O lenei mea e sili ona fiafia i ai faipule Europa, o se aganuu ma se vaitau umi o le seleselega, e mafai ai ona e kuka ipu mai fualaau faisua fou mo le tele o masina. Ina ia maua se taunuuga e mafai ona e mitamita i le, o le tuputupu ae o Brussels i le fale e tatau ona faatinoina ma le malamalama i nisi o auala faʻapitoa:

  • O lenei ituaiga o loʻo i ai se malosi malosi, ma o le mea lea e manaʻomia ai avanoa avanoa e faʻataʻamilo ai. Faʻatasi ai mo moega faʻafefiloi, o le faapaologa e maua ai le tele o gaosi, e faʻapupula atili le leaga. O le mea lea, o le laasaga o le 60-70 cm i le va o kopi o le a sili atu le lelei pe a lava lau fanua. Afai o se fasi fanua e faʻapolopoloina mo lenei ituaiga kapisi, e sili atu le totoina o ni laau filifilia e tusa ai ma uiga eseese ma maua ai se taunuuga lelei nai lo le taumafai e fetaui ma ni lua sela lua i luga o le mita e tasi e talafeagai mo na o le faapalagaina.
  • E manuia le atinaʻeina o aʻa o fualaau (kāloti, pateta), e fiafia i le pito i lalo, aniani, ma leki i ona tuaa.
  • E le tatau ona totō ni laau a Brussels i le mea na tupu ai soʻo se sui o le aiga faasatauroina i le taumafanafana.
  • O le eleele e tatau ona loloto leliina i le tautoulu faatasi ai ma le faaopoopoina o fomaʻi, salu ma le lime, ona faigofie ona togafitia i le tautotogo. O le limatua e aoga, aua o le "Brussels guest" e fiafia i le calcium, ma o le faagasologa o le tooxidise o le palapala, faateleina le niniina o le potassium ma le fuluula, ma faateleina ai le aafiaga o le fomaʻi.
  • E le manaomia e le fualaau aina le faaputuga mauga. O le maualuga e ono manaʻomia, o le faʻaitiitia lea o le palapala, aua e oʻo lava i le pito i lalo o le laʻau faʻapitoa e sasaa ai ulu laiti kapisi.
  • I le maeʻa o ituaiga, i le fuafuaina o le 30-aso ao lei seleseleina, latou te tosoina ai le tuputupu ae, tipi ese lau o le ape e faatelevave ai le taina.

Vaega o le tutupu aʻe o Brussels, o lona aoina ma le teuina:

  • tagata faʻatoʻaga faatoʻaga, aemaise lava i nofoaga e iai matagi malolosi, faʻavae faʻamalosi e puipuia ai le faʻaitiitia o fualaau aina
  • pe afai o laulaʻau e faʻapipiʻi le nofoaga o le faʻasalaga o siama e amata ona lanu samasama, ma o fualaau aina lava ia e ufiufiina i luga o le 'ie e faʻauʻuina - e mafai ona e faamanatuina le manumalo, ua oʻo i le taimi e selesele ai.
  • o le seleselega e seleseleina ma le filifilia, e amata mai i laupepa pito sili ona tele, e maua ai le alualu i luma ma meaʻai o luga
  • 'aua le faʻatuai tele le seleselega, faʻatali mo le kāpeti ia lapoa tele - o le mea e mafua ai le oona o le a faʻaitiitia ai le fiafia o le tofo
  • i le faaiuga o le vaitau, ua aveeseina laulaʻau apical, ua vavaeina laina o Brussels. E mafai ona teuina e aunoa ma le togiina o gobies ua afifi i palasitika i le vevela e latalata i le 1 C mo le isi lua masina.
  • Folau ma aʻa o laau totō i le tautoulu e mafai ona gaosia mo le totoina i totonu o le fale koli, aua manuia fualaʻau i le maualalo o le vevela. I lenei auala, e faigofie le faʻalauteleina o le taimi e fua ai fua ma maua ai le kapisi maloloina mo ni nai vaiaso.

Matou te ofoina atu ia te oe le aʻoaʻoina o togafiti ma mealilo o le tuputupu ae o Brussels mai le ata vitio: