Fugalaau

O le a le mea na tuʻuina atu e Amerika, poʻo: sili atu ona faʻatuatuaina?

Trillium - O se laau matagofie mo se togalaau malulu. Ae ui i lea, e tatau i se tasi ona amanaia latou te le taliaina le tuulafoaiina, e lelei le totoina oi latou i vaega. Ma ia manatua o le tumutumu o le totoina o teuteuga o trillium e le vave taunuu, ae i luga o tausaga, ao tuputupu ae le rhizomes. Ae o le totoina o mea e le manaomia mo le tele o tausaga.

O laau toto e teuteuina i le vaitau atoa, e mafua ona o la latou laʻau e le masani ai, teuteu i nisi o ituaiga meaola lanu mūmū mūmū. Ae, o le mea moni, o le pito i luga o mea teuteu e tupu i le taimi o le fuga. I tulaga o le Moscow Region, o le afa lona lua o Me - le amataga o Iuni. E le gata i lea, o le tele o ituaiga o meaola e teuteuina i le faaiuga o le taumafanafana, ia Aokuso, pe a oʻo mai le lanu uliuli.

O lenei, seʻio tatou vaai po o le a le aofaʻi o pasene na pasia le suʻega o le tau Rusia.

Muamua lava, o mea ia o lo tatou itu i sisifo.

Kamchatka Trillium (Trillium camscachcense).

O le tasi o le lua trillium e ola i totonu o lo tatou atunuu, ma i le taimi lava e tasi, o se tasi o le sili atu o le tetillium eletise i le lautele. E tupu i Sakhalin, Atumotu Kuril, i le Primorsky ma Khabarovsk Territories, i le itu i saute o Kamchatka, ma i fafo atu o Rusia - i Iapani (Hokkaido), Northland China ma le Korea Peninsula. E tupu tele lava i vaomatua, vanu ma luga o mauga, i nofoaga lelei, i vao o le birch, vao o le willow-alder ma vao vao, i totonu o vao.

Kamchatka Trillium, poʻo Trillium rhomboid (Trillium camschatcense)

O lenei laau e mai le 15 i le 40 cm le maualuga (o nisi taimi e oʻo atu i le 60 cm, e ui e leʻi tupu aʻe i luga ae o le 40 cm i loʻu togalaau). O le rhizome e mafiafia, pupuu (3-4 cm), faʻasaʻo. E faʻatulagaina le pedelel, e tusa ma le 9 cm le umi. O petals e paʻepaʻe, 4 cm le umi ma le 2.5 cm le lautele, e taamilo i le pito. O lenei tumutumu e fuga mai i le amataga o Me mo le lua vaiaso. O fua e amataina ia Aokuso. O le laau e faigofie lava ona totoina le ola o le tagata lava ia, o le a totoina lemu lemu ma fuga mai i le amataga o le lima ona tausaga.

I Kamchatka, o le faitau aofai o tagata e taua le trillium "cuckoo tomarki" ma 'ai ai fua. O le Iapani e mafaufau i fualaau e le gata e mafai ona taumafa, ae faapena foi togafitiga, ma faʻaaoga foi se teuteuga o le mago i lalo o le paolo o rhizomes mo faʻamaʻi o le iniseti ma o se auala e faʻaleleia ai le faʻalaumalie.

I laʻu togalaau, o lenei tumutumu ua ola pea mo se taimi umi, e le lelei ma fuga i tausaga taitasi.

Trillium Peti (Trillium smalii).

E foliga mai e viia le tausi vine John Small. Le lautele o lenei vaega e tasi:

Rusia (Sakhalin, Kuril Islands - Kunashir, Iturup, Urup), Iapani (Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu). E tupu i luga o atumauga, e masani lava i le vao-birch vao ma le vao umi po o le pupu. E sili atu ona taatele nai lo Kamchatka trillium. Ma fuga mulimuli ane. Fua o fatu i le ogatotonu o Aukuso. E fua mai fua.

Laʻau faʻatasi ma le maualuga o le 15-25 cm, - e itiiti ifo nai lo Kamchatka trillium. O le fugalaau e lanu mumu-lanu viole, o le mea e leaga ai, laitiiti ma sessile, lea e matua faaitiitia ai le matagofie o le laau. O le fua e lapotopoto, e aunoa ma le iʻuga, pe a sinasina le lanumumu.

I totonu o togalaau, e seasea lava ona maua mai lenei elemene (ona o lona foliga vaivai), ae o loʻo tumau lelei i le aganuu. Loto fiafia i se paolo.

Trillium Chonoski (Trillium tschonoskii).

Faʻaigoaina mulimuli ane o le fomaʻi o Iapani Chonosuke Sugawa (1841-1925). E tupu mai i Himalayas i Korea, e aofia ai Taiuani ma motu Iapani o Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu. Faʻateleina i vaomatua po o vaomatua gaʻo, e sili ona manaʻo i le galu. E tele ituaiga o ituaiga tutusa e iloa.

O le aʻa o lenei tatema e oʻo i le 40 cm le maualuga. O paʻu e paʻepaʻe, e oo i le 3-4 cm le umi ma e oʻo ile 2 cm le lautele.

Trillium chonoski (Trillium tschonoskii)

Trillium chonoski faigofie ona faʻalavelave faʻatasi ma Kamchatka.

I loʻu togalaau, e tupu tele manuia mo le tele o tausaga, ae e fulafula lemu.

E pei ona uma ona taʻua, o le mea moni o trilliums o Amerika. O le totoina o faʻatauga o le tele o ituaiga mea ola e mafai ona faʻatau mai nei mai ia i tatou. Ia e iloa lelei le "Amerika."

Ua pa'ū Trillium (Trillium maʻi).

O le pito i matu o North Amerika uma e tolu tolu. Faʻateleina i le itulagi o Lakesu o le Iunaite Setete ma Newfoundland, Kanata. I le itu i saute o le vasa e masani ona maua i vaʻa ma tafatafa o vaitafe, i matu e mafai ona tupu i vao mauga ma vao vaeluaina, e masani ona tupu faʻatasi ma le vavao Canada.

Totogi paʻu (Trillium cernuum)

Laʻau e maualuga lona 20-60 cm O latou fugalaau ua paʻu, e masani lava ona lalafi i lalo o laulaau, ma e le o se mea e sili ona manaia mai le manatu o le teuteu. O paʻu papaʻe e paʻepaʻe pe piniki, faʻatasi ai ma pito i luga. O le pi o le ovoid, 1.5-2 cm le uumi, lanu mumu-lanu violē, toʻotoʻo. O loʻo i ai i lenei taimi lenei mea e sili atu nai lo isi ituaiga, i le faaiuga o Me, ma fuga seia oʻo i le ogatotonu o Iuni. Faʻateleina le tillium i le togalaau o Moscow ma St. Petersburg.

Faʻateleina Trillium (Trillium erectum).

O tagata Amerika lava latou te taua o le mumu po o le purple trillium, ma ... le manogi Peniamina ma le manogi Willy. Ma latou te faaopoopo atu: "e pei o se taifau susu." Ae ui i lea, o le laau lava ia e sili ona manaia ma e le pisapisao pe afai e te le faaleagaina lou isu i totonu o se fugalaau.

Ua faatuina Trillium i Kanata ma le Iunaite Setete i setete i matu sisifo. I le itu i saute o Amerika i vanu, o ona lanu sinasina, Trillium erectum var. lipine.

O lenei tumutumu e tupu i vaomatua o le vaomatua ma faatasi ai ma rhododendrons. I le itu i mātū o le vanu, e masani lava i totonu o le vaomatua o le va o Kanata. I Michigan, e le o se mea e le masani ai i laufanua laufusi i tafatafa o vaitafe, aemaise i tuyevniki. I le itu i saute o loʻo tupu tele pea i luga o mauga (o lenei e masani lava ona faasino i le lanu uliuliuliuliuli), e sili ona lelei ile suamalie ma le le mautonu. Laʻau faʻatasi ma fugalaau paʻepaʻe (Trillium erectum var. Album) i le taimi e tasi e tupu tele i luga o ni eleele maʻaleʻale ma sili atu ona lelei.

Faʻateleina Trillium (Trillium erectum)

O lenei eletise e sili ona fiafia i le susu, sina manogi ma le eleele maulalo. Laʻau 20-60 cm le maualuga O petale e maamaʻa, enaena-paauli, piniki, lanumeamata poʻo le paʻepaʻe. O le pi o le ovoid, ono-lobed, 1.6-2.4 cm le umi, lanu violē pe toetoe lava uliuli, ma se lanu paʻepaʻe - malamalama.

E vave vave ona fuga le laau - i le amataga o Me.

Ua leva ona faʻaofiina le eletotium i le aganuu, ma i le faʻaopoopoga i ituaiga meaola e lua - var. erectum ma var. album - e tele suiga i le lanu piniki po o le lanu samasama samasama. Ae ui i lea, o nei mea e mafai ona gaosia, e aofia ai mea masani, ma T. cernuum, T. flexipes, ma T. rugelii. E lua ni laupepa autu e ola i laʻu togalaau, ma ua faaalia uma lava e le mafai ona gafatia ma matagofie i aganuu. O fatu e toto ma le matagofie ma faatulaga i taimi uma.

Faʻateleina Trillium (Trillium flexipes).

O se tasi o ituaiga e sili ona "fenumiai" o trillium, mai le manatu o lafoga, e foliga tutusa ma T. cernuum, ma T. rugelii, ma isi ituaiga o T. erectum var. lipine.

E tupu tele lava i le Iunaite Setete, i saute o le Sami Tele. E fiafia i vaomatua mauga, laufanua tausi.

Faʻateleina Trillium (Trillium flexipes)

O le laau e 20 -50cm le maualuga, 2-5 cm le umi, 1-4 cm le lautele. O vine e lapoa tele, malie, lanu piniki-mumu pe mama, pe afai e faaleagaina, e manogi e pei o fua, aina i le amataga o le autumn.

Big Trillium (Trillium grandiflorum).

Atonu o le sili ona lauiloa ma pele. Ua leva ona faʻalauiloaina i le aganuʻu, faigofie ona tupu, o nisi o ona uiga mataʻina e iloa. Tagata Amerika e taʻua o le paʻepaʻe, poo le tetele tillium papaʻe. O lona fugalaau e avea ma faailoga o le itumalo Kanata o Ontario.

Tufatufaina i le Iunaite Setete, i saute o Luga Tele, i le itu i matu e oʻo mai i itumalo Kanata o Quebec ma Ontario. E tupu i luga o eleele suamalie pe faʻafefeteina eleele i totonu o vao tetele po o vaomatua gaʻo, e sili ona fiafia i le suka ma le vaomatua i matu o le vanu.

Trillium grandiflora (Trillium grandiflorum)

O le maualuga o le 15-30 cm (o nisi taimi e oo atu i le 50), o se lapoa lapoa, e oʻo atu i le 10 cm, o loʻo i luga aʻe o laʻau fugalaau-e sinasina, lea i le pito o le fugalaau e maua ai se lanu piniki ma e le manogi. O le pito o le petals e fai sina fua, fulufulu, o lanu e samasama. O le tele o le fugalaau ma le maualuga o le laau e faalagolago tele i le tele (o tausaga) o le laau o le rhizome (1-2 tausaga o le fuga) e iloagofie ifo lalo ifo o le tamaʻitaʻi, o loʻo i ai se fugalaau itiiti, ma na o le 3-4 tausaga o le fuga o le laau e foliga mai i lona mamalu. O faʻavae e faʻalagolago foi i le tulaga patino. I tuafanua, o lenei meaola e fuga mai i le ogatotonu o Mei, pe a uma ona fausia se trillium, ma fuga mo le toetoe 2 vaiaso. O fua e amata mai i le faaiuga o Aokuso. O togavao i faʻatoʻaga e puipuia.

E tele ituaiga o lenei aofaʻi:

  • tamaʻitaʻi - foliga masani, fugalaau fugalaau paʻepaʻe, liliu lanu piniki pe a oʻo i le iuga o le fuga;
  • roseum - vave fugalaau fugalaau; o le lanu piniki e mafai ona fuafuaina e le fesuiaiga o le kenera e fesootaʻi ma le faʻaitiitia o pigments tutusa, talu ai o nei laau e masani ona i ai ni lanu mumu laulaau; o le faalagolago i le lanu i luga o le ituaiga palapala, o lona mineral content, pH, faapea foi ma le palapala ma le ea o le ea e taua foi;
  • polymerum - Terry mutant, masani masani i lenei ituaiga; o ni tulaga patino e mafai ona ese mai le tasi ma le isi ma taʻu o latou igoa, ae e le taliaina lautele.
Trillium grandiflora (Trillium grandiflorum)

O isi ituaiga atonu e na o se taunuuga o faamaʻi viral.

I loʻu togalaau, o lenei tumutumu na tusa ma le 20 tausaga talu ai. O tausaga uma na fuga matagofie. O lona tulaga maualuga e sili ona manaia.

Trillium Kuroboyashi (Trillium kurabayashii).

O se tasi o le sili atu ona sili ona maualuga o le tolu piliona, na faaigoa i le tagata fomaʻi o le gagana Iapani M. Kuroboyashi, o le na galue i le tele o tenela. I totonu o Amerika, e tupu aʻe i vaovao faʻasusu i tafatafa o vaitafe. E sili lona fiafia i le eleele maualalo.

Trillium Kuroboyashi (Trillium kurabayashii)

Aumai i luga e oo i le 50 cm le maualuga. Laua ma le pouliuli. Petals e oo atu i le 10 cm le umi, e oo i le 3 cm le lautele, susulu, lanu mumu-viole. O le manogi manaia o fugalaau fugalaau e suia i le le fiafia ao fuga mai.

O le faigata o le taumalulu o lenei trillium i le vaeluagalemu atonu e le lava, o lea e taua ai le ufiufi mo le taumalulu.

Trillium yellow (Trillium luteum).

E tupu i luga o vaomatua ma luga o mauga. E sili i vaomatua tuai ma eleele maulalo i luga o se nofoaga faʻapipiʻi. I le natura (i Tennessee), e le gata o vaomatua, ae e oo lava i vaituloto.

I le togavao, o se tasi lenei o le sili atu o le sili atu i le tasi. I totonu o Amerika, e masani lava ona vavalalata mai togalaau i vao lata ane. Ma e foliga mai e sili atu nai lo mea masani.

Trillium yellow (Trillium luteum)

Laʻau e oo atu i le 30 cm le maualuga O le au i lalo e lanu viole. Laʻau e mama. O le fugalaau e leai sona aoga, 6-8 cm le umi, samasama poʻo le samasama, ma se tofo o le lemon. I totonu o togalaau, o le fugalaau ua lanu. Ou te matauina foi sea aafiaga, e ui o ata o le fugalaau o le samasama samasama.

I loʻu togalaau, ua tupu aʻe le trillium samasama e aunoa ma ni faafitauli. E fuga mai i le amataga o le taumafanafana, e masani lava, ae lei oʻo i fua.

Na tootuli Trillium (Trillium recurvatum).

E taua foi o le trillium o le laufanua. Ua tupu i se vaega tele o le Vaitafe o le Misisipi, ma e masani ona taatele i le fenumiai o le Vaitafe o Misuri ma Ohaio.

E sili ona fiafia i eleele eleele eleʻele o vaitafe lolovaia, o nisi taimi i nofoaga lolovaia. E masani lava ona tuputupu ae i le camassia ma le trillium o loo saofai-fetagisi.

Trillium bent (Trillium recurvatum)

E oʻo i le 40-50 cm le maualuga. Petal e faʻatapulaʻa, e oʻo i le 4 le umi ma oʻo i le 2 cm le lautele, lanu mumu-violē. E tele ituaiga e iloa, aemaise lava:

  • luteum e toetoe lava o petasama samasama;
  • tea, lea e mama samasama pe lanu samasama.

E le lelei le togalaau. E fuga mai i le amataga o Me - amataga o Iuni. O le mea e leaga ai, e leiloa le matagofie i isi piliona.

Trillium e nonofo mamao, poʻo se mea e nonofo ai (Trillium sessile).

E tatau ona manatua e masani ona faʻatau atu le isi trillium i lalo o lenei igoa. O le taatele o le trillium o loo taofiofi-i luga o le itu i sasaʻe o le Iunaite Setete. E sili le fiafia i eleele malu i lalo o le lolovai. Ae e tupu i luga o mauga. E masani lava ona maua i isi kuluma, pei o le ate ma le thyroid podophyllus. Tagata Amerika e taua lenei sillile tadium poo le toad.

Trillium sessileflower poʻo le leai foi (Trillium sessile)

© Kaldari

O se tamai laau e oo i le 25 cm le maualuga. O ona laʻau e oʻo atu i le 10 cm le umi ma e oo i le 8 cm le lautele, lanumeamata poʻo le lanu-lanumeamata. O nisi taimi ma se vela siliva ma e seasea ona tupu - e iai ni mea o se 'apamemea e vave ona mou atu ao latou fuga. Petals e oo atu i le 3 cm le umi ma le 2 cm le lautele, tusi i pito, lanu mumu-lanu-samasama, lanumumu i luga o le taimi, faatasi ai ma se manogi manogi malosi. O le ituaiga fugalaau viridiflorum e samasama-lanumeamata.

E manaia tele tillium.

E ui lava i le tumau e mafua i ituaiga, i loʻu togalaau e tafe i luga ae le o tausaga uma. Ma o fugalaau, i loʻu manatu, o se fuga oona.

Trillium oval (Trillium sulcatum).

O lenei aofaʻi na faʻapitoa i le kuata kuata talu ai. A o lei faia lenei mea, sa manatu o se ituaiga o meaola po o le vao o T. erectum.

E tupu i se vaega laʻititi mai West Virginia i Kentucky i le vao, e masani lava faatasi ma T. cuneatum, T. flexipes, ma T. grandiflorum, ma e tau atu ile solitū poʻo eleele eleʻele, susu i matu poʻo sasaʻe. E masani lava ona mafai ona vaaia i totonu o le vaomatua ma se faʻafefiloi o Canadian Tsugi.

Trillium oval (Trillium sulcatum)

O le laau e malosi, e oo i le 70 cm le maualuga, ma se fugalaau lanu mumu-lanu moana. O le igoa o le kulutium o loʻo tuʻuina i foliga o pito o le petal. O pamu lava latou e oʻo i le 5 cm le umi ma le 3 cm le lautele. O le pusa fatu e lapotopoto-pyramidal, mumu. O fugalaau e sili atu ona manogi manaia.

E i ai foliga ma fuga papaʻe ma samasama.

I totonu o tuafanua, o lenei eletise e mautu ma e fuga mai i taimi uma, ua leva.

Mea e faaaogaina:

  • Konstantin Alexandrov, o se aoina o laau e le masani ai.