Laʻau

Cactus pachypodium Tausiga i le fale Faʻapenaina e ala ile tipi Toto mai fatu

Pachypodium fuga ata pe faapefea ona fuga E faʻapefea ona faʻalauteleina le pachypodium photo

Pachypodium (i le Latina Pachypodium) o se sui masani o le aiga Kutrov (lat. Apocynaceae). E lua sefulu lima ituaiga o Pachypodium e lauiloa i saienisi. E i ai i le aiga o laau totō faʻamaʻalo, o ona sui o loʻo salalau i se tau vaʻaia (tumutumu o le mutia) ma le vevela. O lona igoa e sau mai le tuufaatasiga o upu e lua o le gagana Eleni: gaʻo ma le vae, i le faasologa taʻitasi, senituri ma le ποδιυμ.

Pachypodium e mafai ona tupu i vavave ma fatuga o loʻo faia i le pito i luga o mauga malulu matutu, mauga maualalo. E manaia tele le tuputupu ae o le pachypodium i atunuu o le konetineta Aferika o loʻo i le itu i saute ole equator ma le motu o Madagascar. O suʻega taʻitasi e maua i Ausetalia. E le faigofie ona toto le laau ile eleele e mafai ai ona ola i ona ituaiga eseese. E i ai tagata tulaga ese e sili atu i le tasi ituaiga o palapala mo le tuputupu ae, ae e le tele naua.

O le laau e le faalagolago tele i tulaga o le fesuiaiga i fafo. I luga o laufanua valevalenoa, nofoaga toafa, o aʻa o le pachypodium ua faʻaloloa tele latou te latou faʻaaogaina vaega talafeagai o minerale, susu, mai le loloto.

I nofoaga malulu, o le pachypodium e mafai ona pei o se laʻau tele, 5 - 8 mita le maualuga. O le maualuga o le ogalaau o le pito sili ona lautele e mafai ona oʻo i le tasi ma le afa mita. E masani lava ona maua lona laau toto, i le foliga o se oval, vaaiga i le 3 - 4 mita le maualuga. E le seasea i le pachypodium dwarfs.

O ituaiga uma lava o le pachypodium e sili ona lelei, faatasi ai ma se lauulu mafiafia ma le tino o le lauulu, po o se paolo o le lanu siliva. O loʻo i ai poloka i luga o le pou i le pou e mafai ona paʻu pe paʻu ona o feeseeseaiga o lala i luga o le laau. O le mea lea, e mafai i le natura e mafai foi ona e mauaina ni "faataitaiga" e le o totogia ". O vavalo o se mea taua i totonu o se faʻalavelave lavelave o le toso mai o le susu mai le pa'ū poʻo le puao.

O le autu autu o le ogaumu o le tino o le teuina o le vai faatasi ai ma meaʻai mo le vaitau o le tau o le a oʻo mai. O se fua talafeagai lea ma e fesoʻotaʻi ma tulaga o le siosiomaga.

O nisi o ituaiga meaola ei ai taʻusilalo lalo ma lalo. E taʻua foi i latou o ni failautusi.

O tagata uma o le ituaiga e lauiloa mo la latou matagofie e le masani ai o fugalaau. O le pito i luga o le laau e faapaleina i lau lauitiiti ma le manifinifi.

Ona o le gafatia o le pachypodium e faʻaleagaina ai le suamalie papaʻe, e masani ona fenumiai ma le euphorbia, e sili ona lauiloa o le euphorbia. O lenei sua oona. Ae i le fesootaʻi atu i ai, e le mu le paʻu.

E faʻapefea ona tausia togafitiga pachypodium

Pachypodium ata tausi fale

1. Malamalama malamalama

E tuʻuina atu le fiafia i le susulu o le la, ina ia leai se ata o ata. I nisi o tulaga, e mafai ona tuputupu ae i se vaega o le paolo. I le sailiga o le tele o le vevela o le malamalama, ua matua faalauteleina, ma le le fiafia.

Ina ia totoina le laau i le fale, e tatau ona filifili se potu ina ia faʻasaga ai pupuni i le itu i saute poʻo saute sisifo (saute sasaʻe). I le taumafanafana, e tuʻuina atu i le ea, e tatala ai avanoa, ae i le taimi lava e tasi e aʻoaʻo lelei ai le la.

I le amataga o le vaitau o le tautotogo, pe a malosi le vevela o le la, e tatau ona tatala ma le faaeteete le avanoa o ave i le pito i luga o le vaitau. E mafai ona ia mu.

2. Mafia le vevela

O ituaiga uma o pachypodium e sau mai itulagi vevela. O le mea lea, o le tausisia o le maualuga o le vevela o le mea taua lea. Lagi i luga atu o le 30 ° C i le taumafanafana e le o se mea leaga mo ia. I le taumalulu, afai e paʻu le vevela i lalo ifo o le 16 ° C, e mafai ona mate le laau (mo le ituaiga pachypodium Lamer, o lenei faailoga o le + 8 ° C).

O le mea lea, i le taumalulu, e sili atu le le maua se nofoaga, e pei o luga o se windowsill i tafatafa o se masini faʻavevela. E tatau foi ona e mafaufau e le mafai e le laau ona faapaleni tusi. O nisi ituaiga meaola suamalie e lafoina lau laau mo le taumalulu.

3. Faʻafefea le vai

E masani ona masani ona masani ona faʻagasolo masani mai Mati ia Setema, i le vaitau o le galue malosi. Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona mafanafana, nofo lelei. O se faailoilo ua lava le suamalie o le fale o se eleele eleele susu.

E le mafai e Pachypodium ona talia le mamafa o le suavai i le eleele ona o le lamatiaga o le pala o le aʻa, o le pito i lalo o le ogalaau. I le taumalulu, o le fausiaina o se aganuu e vaʻaia le laʻau e masani ona taofia mo se vaitau seʻia toe amataina le laʻau.

O isi ituaiga o pachypodium, e le o le faapaʻuina o laʻau mo le taumalulu, o loʻo faʻafeinuina lelei lava e faʻafefete i luga o le papa.

4. Faʻavaivai

O le suavai e le o se faailo taua. E le tau manaʻomia le tausia lelei o le laau ile vai. O le ea malulu e faigofie ona talia. Ae o le fufuluina o laulaau mai le efuefu e manaʻomia pea.

5. Fafaga

Pachypodium e fetaui lelei mo le faʻasaina o le cacti. O le mea lea, faalua i le masina (vaitau o le tautotogo-taumafanafana), o lenei fugalaʻau e faʻamaʻaina. I le tulaga e faatoa uma lava ona toe totoina le pachypodium, o le laei pito i luga e faataatia mo se vaitaimi e tasi le masina. Pe a faʻaaogaina fomaʻi, e tatau ona manatuaina o le aofaʻi o le elemene elemene i le paluga o faʻamalositino e tatau ona laʻititi.

O le tele o le vevela e aʻafia ai le setete o aʻa, mafua ai ona pala. O le fua faatatau lelei o le fua o le vailaʻau, fuakalama ma le potassium i le fugalaʻau o le 9:18:24. E masani lava ona le aofia ai meaola mai le lisi o fomaʻi mo le laau.

Pachypodium transplant

Afai ua tupu tele le pachypodium, ua totoina. Latou te le faia lenei mea e le masani, tasi i le 3 tausaga. Ae o laau laiti, e totoina i tausaga taʻitasi ma e matua faʻaeteete i aʻa aʻa o le aganuu.

Faʻafefea ona faʻatulagaina se pachypodium, matamata i le vitio:

E naʻo se mea faʻapitoa e gaosia ai le suamalie, e faia i luga o le tutusa o sea oneone, lau laʻau ma eleele eleʻele, o le a mafai ai ona e totoina soo se ituaiga o pachypodium i le fale e aunoa ma ni faafitauli. E mafai ona faʻatau sau mea mo le cacti. Fautuaina e faaopoopo le piliki ma le malala paʻu i le meaʻai. Ia mautinoa e taoto se alavai i le pito i lalo o le ulo.

Pachypodium foi ua tupu aʻe o se aganuu hydroponic.

Pachypodium mai fatu

Shoots o pachypodium photo

  • O le auala autu o le toe gaosia o le pachypodium o le fatu. O fatu e ola i le vevela e lelalo ifo i le 20 ° C.
  • Fanua mo le totoina e mafai ona ave e pei ona masani ai mo le cacti.
  • A o lei totoina, e tatau ona matua suamalie fatu, ma tuu i totonu o le vai mafanafana pe a ma le tolu itula.
  • A uma ona totō fatu i le eleele, i le mamao o le 3-4 cm, o le loloto o le fatuina e oʻo ile 1 cm.
  • Faʻamamaina i lea taimi ma lea taimi, ae aua le faatagaina le soona inu o le eleele.
  • E mafai ona e ufiufi pusa i fatu i totonu o taga e faʻatele ai le germination, ae e manaʻomia ona faʻamaʻalo i aso uma. A oʻo mai pula, ua aveese le fale.
  • A oʻo mai 3-4 laʻau, e totoina laau i ni pusa eseese, ia mautinoa e faʻapipiʻi se alavai i le pito i lalo. O lenei taga faigofie e puipuia ai faʻamaʻi pipisi.

O le vitio o le a faʻamatalaina e uiga i le galueaina o pachypodium mai fatu:

O faigata i le pikiina o laau laiti e le tatau ona tulaʻi pe afai e te faʻaeteete e le faʻaleagaina aʻa. O aʻafiaga e maua aʻa. Mai fatu e mafai ona e maua ai le tele o mea totō e totoina.

Faʻapenaina o le pachypodium e ala i le tipi

Faʻafouina o le pachypodium cuttings photo

Afai o le vaega pito i lalo o le lapisi e matua pala, e mafai ona e taumafai e tupu le laau mai le fasi vaega. Mo le faia o lenei mea, tipi ese le pala o pala, faʻagogo le nofoaga o le tipi i le koale ma totō i se mea fou ua saunia e tusa ai ma tulafono uma. E mafai ona vaevae le ogalaau i ni lua se tolu pe tolu. Ina ia aʻafia lelei i latou, e tatau ona e faia ni laasaga faigofie:

  • E lelei ona fufuluina vaega i le vai e fufuluina ai le sua susu.
  • I le isi itu, o sina mea e faʻamago i le ea, seʻia oʻo ina faʻaputu se kulimi mamago. E tatau lea mea ina ia le pala le suamalie pe a totoina.
  • Totoina i totonu o se moli uila, e mafai lava ona e faia oneone. Faʻamamaʻa na o ni nai taimi ina ia tumau pea le susu ile palapala. O le paʻu o le a aʻa ona aʻafiaga faʻapitonuʻu, ma o le mea lea e le manaʻomia ai le susu.
  • O le vevela e tausia i le vevela o le potu, 24-25 ° C.

E masani ona umi se taimi e alu ai, o lea ia e onosai. O le tulaga lea pe afai e manaʻomia se tulaga maualalo ile auai. O le laau o le a faia mea uma na o ia, o le mea autu e le o le faʻaaogaina i le fafaga.

O faigata o le tuputupu ae ma faʻamaʻi

I le tau le masani ai ona inu, e mafai e le pipiʻi ona lafoaia lau. E le fiafia le laau i se paʻu mataʻutia i le vevela. O le mea lea, afai o le pachypodium o fafo i le aoauli, e tatau ona aumai i le fale i le po. Faʻafeinu tele i le vevela i lalo ifo o le 20 ° C (e faʻaaoga i le vaitaimi o le taumalulu) e mafai ona taʻitaʻia ai laʻau, fesuiaʻiga o aʻa. O lenei lapataiga e faatatau muamua lava i le ituaiga "pachypodium short-stemmed" ona o le faateleina o le lagona lelei o le laau i le malulu, suavai.

O faʻataʻitaʻiga, aemaise lava i le malulu, mafua ai le pogisa o lālā, lo latou paʻu'ū, mimita ma le pala o le aʻa. Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona toe fetuunai le laau i le mea e tele ai le malamalama, vevela ma ata. Ma le faʻamafanafana e tatau ona faia naʻo le vai mafanafana. O nisi taimi o le toe faʻaleleia o le aganuu poʻo le na ona liua faataamilo i le togi e tau atu ai i le pogisa ma le faʻamamaina o laulaau talavou.

Pachypodium pests

Faʻasalaina i se paʻu ma se apogaleveleve mite. Lapataiga pe a faigaluega ai ma le laau. O suauu suamalie e suamalie le sua oona oona, e ui lava e le afaina le paʻu pe afai e leai ni manua ma tipi ai. A maeʻa soʻo se galuega ma le pachypodium, e tatau ona fufuluina ou lima!

Eseese o le pachypodium ma le faʻamatalaga ma le ata

Pachypodium Jayi Pachypodium geayi

Pachypodium Jayi Pachypodium geayi Madagascar togavao faʻatoʻaga ma ata tausi

O lenei laau e oʻo i le 8 mita le maualuga. O le maualuga, o le maualuga o lenei ituaiga e mai le 3 i le 6 mita. O loʻo i ai se ogaoga mafiafia, ma vaapiapi, faʻatasi ai ma se moli, lau. O laumei talavou lanu enaena i le pito e paʻu uliuli.

O fugalaau fugalaau e kuka-paʻepaʻe, lea e faʻaaogaina i le samasama i le ogatotonu. Ua tupu foi i le fale. O iinei e oʻo ai i le maualuga o le sili atu ma le afa mita.

Pachypodium Lamera Pachypodium lamerei

Fugalaau pachypodium ata puipui fale tausi

Homeland o le motu o Madagascar. O lenei ituaiga meaola e taʻua foi o le Malama o Madagascar. I na nofoaga o loʻo nofo ai maʻa papaʻa i le toomaga o le motu, e mafai ona e maua lenei laau e ola e tusa ma le 6 mita le maualuga. O loʻo ia te ia se pupuʻu mafiafia, faʻamalosi mai lalo ifo. I luga o le maualuga atoa, e mafai ona e vaʻavaʻai i le ogaumu o loʻo i totonu o se mea lautele.

I luga ole puʻu taitasi e tolu (3) spines of size impressive. O fua o loʻo ola i le pito i luga o le laau ua muai fuafuaina e faʻaogaina.

I totonu o lona itu, o loʻo i ai ni taʻavale e faʻasalaga, e leai ni laʻau o lanu lanu meamata. Lafo i luga o petioles o le 3 - 5 cm le umi o loʻo nofo. O i latou lava e mai le 15 i le 30 cm le umi ma mai le 4 i le 10 cm le lautele e oʻo i le pito i luga ma se pito itiiti. 3 totini e leai ni mea e maualuga i luga o pepa taitasi.

A oʻo ina tupu, e maua ai fugalaau paʻepaʻe sinasina ma se pulumu piniki. E i ai la latou samasama samasama. O le umi o le fugalaau e mafai ona oʻo atu i le 10-12 cm. O le fua o le oval elongated o fualaau lanumeamata o le Lamera.

Pachypodium short-stemmed Pachypodium brevicaule

Pachypodium faʻapipiʻi Pachypodium brevicaule faʻatoʻaga ma tausia ata

E maua i le totonugalemu o Madagascar. O lona gafatia e faʻatusatusa, o lona uiga, ia fusia le lanu ma ia faʻaogaina ma mea o loʻo siomia ai le natura ola, mafua ai le fiafia atoatoa. E ui lava i le mea moni o lenei ituaiga meaola e sili atu le malie, prickly, i le foliga o se tui, e oo atu i le 60 cm le lautele, i le leai o laʻau e mafai ona faigofie ona fenumiai ma latalata ane maa. O ona fugalaau teuteu, ma le lapoa o le 2 i le 5 cm, e vali samasama.

Pachypodium densely flowered Pachypodium densiflorum

Pachypodium densely flowered Pachypodium densiflorum tausi fale

E tupu i vaega laugatasi o le motu, o loʻo i ai se ogalaau, lanu-lanumeamata, o lona maualuga pito i luga e 30 cm. Na o le pito i luga o le ogalaau o loʻo i ai lau. Afai e le lava le malamalama i le taumalulu, ona mafai lea ona lafoai uma lau. E tupu malie tele.

E fuga pe a oʻo atu i se tafaʻi o le ogalaau. Tui i totonu o ipu. O le maualuga maualuga o le aganuu ua tupu i le fale e 90 cm.

Pachypodium Sanders Pachypodium saundersii poʻo Lundi Star

Aso Lundi Star po o Pachypodium Saunders Pachypodium saundersii tausi fale

O le lauulu lanumeamata lanumeamata ei ai lona foliga lapopoa, mai i nei lala laiti, e oo atu i le 1.5 cm le umi, faalautele. E laiti ma laiti, e oo i le 2.5 cm le umi, o mea e maua. Lau laupepa lautele o se faiga e le taua. O loʻo faʻaalia i le tele o puaʻa. O fugalaau e paʻepaʻe ma se maea piniki.

Pachypodium succulent Pachypodium succulentum

Pachypodium succulent Pachypodium succulentum ata

O le fanau mai o le laau o le South African Cape Province.
O le ogalaau e manino lona faʻaalia, e oʻo atu i le maualuga o le 30-50 cm. O lona umi o lona vaeluagalalo e oʻo atu i le 15 cm. O le ogalaau e loloto lona loloto i le eleele. O lala laau toto i luga o le eleele o ni mea tino. O lo latou umi e oʻo atu i le 60-90 cm. I luga o lala o vao tuitui, e oo atu i le 2 cm le umi, ma o laʻau laʻau e faʻatauvaʻa.

O le umi pito i luga ole lauulu e oʻo ile 6 cm ma le lautele ile centimita. I le taumafanafana, e mafai ona e matauina le fuga o le pachypodium solomuli. E na o laau totō matutua e mafai ona faʻamalieina i fugalaau lanu piniki ma le lanu mumu sesega (o le lautele e tusa ma le 4 cm).

Pachypodium Horombense Pachypodium horombense

Pachypodium hororbense - pachypodium horombense photo

O se tamai laau faʻatasi ma se laʻau lanu moana lanu-lanumeamata ma le faʻamafanafana i lalo. I le pito o paranesi taitasi o loʻo i ai se rosette o lau lanu laʻitiiti ma lanu meamata. O lālā e vave aliali ma ō sao mai le pito i lalo. I le taimi o le fuga, e tele laupe samasama e aliali mai i ni uʻamea uumi, faʻapipiʻi i fuifui.

Pachypodium Horombese e tupu malie lemu, ma i le taumalulu, pe a oʻo mai le malamalama o le ao, e vaʻaia laulaʻau. Faatasi ai ma le fatu fatu o le toe gaosia, e amata ona fuga mai toetoe lava i le 4 tausaga talu ona toto.

Pachypodium rosulatum Pachypodium rosulatum

Pachypodium rosulatum Pachypodium rosulatum

Mai Madagascar ma lenei vaaiga. I luga o se lanu pupuu, lanu-lanumeamata, o le ogalaau, lea e matua lautele lava le mafiafia i le faavae, ua faatulagaina fetu i luga. O lau laititi laititi laititi e aliaʻe mai soʻo o loʻo i pito o nei lālā.

I le taimi o le fuga, e mafai ona e fiafia i fugalaau o lemoni poʻo le samasama samasama. O lenei vaitau e amata mai le ogatotonu o le tautotogo ma tumau ai seia oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana.

Pachypodium Southern Pachypodium meridionale

Pachypodium Southern Pachypodium meridionale ata

I lona atunuu, i Madagascar, e maualuga lona maualuga e 2-3 mita. Afai e te ola i totonu o se fagu fugalaau, e mafai ona e maua se kopi e oo atu i le 1.2 m. O nei ituaiga meaola lamolemole ei ai se ogalaau siliva-enaena. O le lanu o ona fuālaʻau tetele ma sili ona manogi i totonu e mamago, ae o le pito i fafo o le fugalaau corolla o loʻo i ai se kulimi piniki mumu.

I le natura foi, o meaola e pei o le Lua-Pole Pachypodium, Pachypodium Lila, lea sa faaigoaina o le Laau Laau mo lona foliga tutusa i lenei mataupu, Pachypodium Namakwansky, Pachypodium Rutenberg e tupu.

pachypodium windsorii photo