Laʻau

Le tausiga lelei ole laʻau pama i le fale

Palm Areca - o le pama laititi mo se fale e mafai ai ona faʻaauau pea le manatua lelei o se malologa malologa. O lea ituaiga o laau i totonu o se fale mautotogi e mafai ona avea ma nofoaga tutotonu o le gauai ma se oa taua.

Nofoaga

I totonu o le vao, ei ai le isca lautele le tuputupu ae. E alu atu mai le talafatai o le Vasa Initia i le motu o Malay. Ua lauiloa i itulagi o Asia ma Ausetalia, New Guinea ma le tele o setete o motu o le lalolagi.

I le natura, o se fagafao e ola i le salafa o le lalolagi.

O se fale vevela, o lona vailaʻau e silia ma le 50 ituaiga meaola.

Areca - tausiga ile

Fale Areca o se tamaitai lalelei. Faʻaauau le tuputupu ae tagata fugalaau fugalaau atamai. O lea ituaiga o laau o le a talafeagai mo le amataina pe afai latou te suʻesuʻeina uma mea faʻapitoa o fesoʻotaiga ma lenei aborigine.

Ina ia mafai ona malamalama i le alofilima o Areca, e tatau ona e mafaufau i tulaga o le tau e tupu ai. O le fatuina o vaʻai i totonu o se falemaʻi e faigata, ae e tatau ona e taumafai mo lenei mea.

I le isi tulaga, o le a le fiafia i ona laulaau mata ma o le a avea ma mataupu o le fagrin.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O le eleele mo le fagafao e tatau ona talafeagai lelei le susu. Mai lea taimi i lea taimi, e mafai ona e faʻamago le eleele ile mea itiiti, aʻo faʻasaʻo ona faasaina. E le manaʻomia tele le faʻatauina, ae tele. E pei o le timu o le tau vevela:

I le taumafanafanaE faʻataʻitaʻiina le taʻi 2-3 taimi i le vaiaso
I le tautoulu-taumaluluE lava le vai i le vaiaso

Lafoa i aso uma ma le susu ma le mafanafana.

FautuagaAʻo leʻi faʻamalosia, e tatau ona puipuia le vai

E tatau ona faʻafeinu le vai i le vevela o le potu. O le mea e sili ona lelei e pei o le tautotogo, timu, suavai ma le vai, faʻaputu i malala.

O le taimi masani o le faʻamaina e afaina ai le ola maloloina o le fagafao

Paʻu laau e tatau ona saunia faʻalauteleina le faʻamamafana i totonu o le potu. Mo nei faʻamoemoega, ua faʻapipiʻi le fugalaau i luga o se paʻu ma le susu mafolafola lautele, e mafai ona e ufiufi ai i le galu.

O le a le sili atu le faʻatau le faʻatau o se mea e faʻamaualalo. Sa le gata i luga o lenei laau, ae faapea foi i isi.

Fuga o mea e maua

Areca e faatatau i laau vevela-alofa. O fafo o ia e toʻa i le vevela e oo i le 34e uiga iMa. I se fale mautotogi, e le tupu lenei vevela. O se afi faʻavevela ma moli faʻaola e avea ma vaifofo talafeagai mo le tupuina o lenei tropicana tele.

O le faʻateleina (faʻaititia) i le vevela o se faʻalavelave tele mo aganuu pama. O lenei mea e sili ona moni mo tamaʻi laiti, maaleale faʻataʻitaʻiga.

O le aʻafiaga o le vevela o le vevela i luga o le laau e mafai ona mafua ai lona maliu.

Malamalama

Fale Areca - e alofa i nofoaga lelei. Na te le fefe e tetee atu i le susulu o le la, ae le o se taimi umi. O le vevesi tele o le afi o le afi o le laau ma latou vevela. E foliga mai e le foliga foliga matagofie.

O le nofoaga e sili ona talafeagai i totonu o le fale mo se pulu vaitalo o le tulimanu sili lea o le potu i saute, poʻo soʻo se nofoaga i sasae ma sisifo o le fale. O le itu i matu e le talafeagai mo le tuputupu ae o Areca.

Ina ia mafai ona matagofie lau laʻau ma atiina ae lelei, 2 vaiaso uma e manaʻomia ona fesuiaʻi. O le mea lea, faʻaalia uma ona itu i ave o le la. A le o lena, o le a toto le laau i le tasi itu.

Tulaga o le eleele ma le faʻalautele

E pei o le eleele maeʻa, e mafai ona e filifili i faleoloa o le eleele "mo fua o pama ma totonu o laau." Ae peitai, e le faigata ona e kukaina oe lava. E tatau ona aofia ai:

peat poʻo fanua lau35%
turf land30%
oneone35%

E mafai ona aofia ai eleele palapala faʻamaʻi ma meaʻai. Mo le puipuia o faʻamaʻi faʻamalositino, e tatau ona fufulu le paluga oneone i totonu o se vai faʻaʻeleʻele poʻo faʻapenaina ile ogaumu.

E tatau ona fafaga i le taimi o le tautotogo-tautoulu. I le taimi lea, ua malosi lona tuputupu aʻe.
E naʻo le saʻo lelei o le eleele o le a le faʻafefe ai le alofilima

Mo le fafaga, vai fuālaʻau "mo fua o le pama". E tatau ona e fafagaina ile vaitau 2-3 taimi i le masina.

Aʻo le i luga aʻe o luga, o le palapala i totonu o le ulo e tatau ona faʻafeinu. A leai, e mafai ona e susunuina aʻa o le laau. Aua e te aafia i "togafiti a tagata" faʻamalosi. O lenei mea totino e faʻapitoa i le vevela ma e leai se tasi na te iloa pe faapefea ona fesootaʻi atu i ia ituaiga faʻataʻitaʻiga.

Teuteu

Ina ia faʻaauau pea le tuputupu aʻe o le taʻavale autu, e tatau ona tipiina taimi faʻapipiʻi isi. E faapena foi pepa gau e teuteuina ma faʻapipiʻi le faalagolago i lalo ole laina e tutusa ma le eleele.

I le faagasologa o le teuina oe e te manaʻomia e faʻaeteete i le ogalaau. E le tatau ona faaleagaina.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

E pei ona taʻua i luga, o Areca e le mo wimps. Mo le galue ma le maelega, o le a ia faʻafetai i le tagata e ona le laʻau matagofie. O i latou uma na filifili e ofoina atu i latou lava i le tausiga o le "matagofie o le vevela" e tatau ona iloa mea latou te feagai.

O le faafitauli autu pe a tuputupu ae o lona tele. Afai e te tausia lelei le laau o le pama, ona fai lea e mafai ona tuputupu ae i le 1.7m le maualuga, ma le lautele o ona lau e mafai ona oʻo ile 1 mita.

O kopi tetele e faigata ona tuʻu i se fale mautotogi

I lenei tulaga, atonu e leai se avanoa avanoa i le potu. O le mafuaaga lena e sili ona talafeagai ai Areca mo potu tele potu ma nofoaga o ofisa, faletalimalo ma faletalimalo tetele.

E faapena foi i le sami faʻamaoni i le malamalama, mafanafana ma le nofoaga. O faʻafitauli e mafai ona tulaʻi mai ma le le talafeagai o togafitiga i ituaiga o faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, lea na taʻua muamua.

Ia saunia mo le mea moni e le o fale uma e aʻafia ai.

Laʻau faʻamaʻi ma meaola faalafua

Paʻu Pala maua le puipuiga lelei ma le tausia lelei ma le tausiga, e le masani ona maʻi. O le mafuaʻaga e ono tupu mai ai le faʻaalia o maʻi i totonu o se laau o le tausiga le talafeagai.

  • Lago mago ma liliu samasama - e le faʻaaloalogia le faʻavaivai poʻo le malamalama. E te manaʻomia le faʻaleleia masani o vai poʻo se suiga o le nofoaga i se nofoaga e sili atu ona malu. O ave o le la e mafai ona susulu, ae faʻafefe pe faʻasalalau.
  • Faʻaalia i lau lanu enaena. O le mea lea e aʻa ai le aʻa. E manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻamaina. E tatau ona siaki aʻa. Faʻaauau le suia o eleele ma aʻafia ai le aʻa.
  • I lau lanu enaena. O se faailoilo o le ea i totonu o le potu ua matua matutu ma o lona vevela e maualalo tele. E tatau ona faateleina le vevela ma le susu.
  • Spider mite e mafai ona maua i se foliga o se upega faalilolilo manifinifi i lalo o laulaʻau ma le ogalaau. O laʻau mulimuli ane suia o latou foliga vaaia ma faʻagogo. O le auala e faʻaumatia ai o le fufulu lea o laulaʻau ma se faʻamalosi malosi malosi.
  • Mealybug - lumanaʻi o lanu paʻepaʻe lanu paʻepaʻe i totonu o laʻau. E mafai foi ona faʻavae le paʻu i le itu sese o le pepa. O le auala o tauiviga o le togafitiga i se fasimoli-vaifofo tali. Toe fai pe a uma le 5-7 aso.
  • Shield - tubercles o se lau uliuli-enaena i luga o lau. O le auala e faʻatautaia ai le togafitiga o afifi o meaola faalafua i le kerosene po o le vineka.

A mavae le 2 itula, e tatau ona aveese otaota o leoleo mai le laau ma togafitia le fagafao ma se vaifofo faapitoa.

I le leai o se faʻamatalaga tatau, o le a talafeagai le togafitia o le pama ma vailaʻau faʻapitoa. Mo la latou filifiliga, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i faleoloa fugalaau.

A maeʻa le faʻaogaina o togafitiga mo togafitiga, Areca manaʻomia e taele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e sasaa ese mai le taʻele ma tuʻu i totonu o se pusa paʻu mo le aso.
Fufuluina o se fagafao pe a uma togafitiga o se auala aoga

Tofiga

I se taimi mulimuli ane, o le a manaʻo tagata taʻitasi e toe gaosia le pama. Faʻapenaina e fatu ma vaevaega o le tina.

Fatu

O le tuputupu ae o se pama mai se fatu e faigata. E tele se taimi e alu ai. O le toe fanauina i lenei auala e manaʻomia ai:

  • soga fatu i le sulfuric acid mo le 10 minute
  • taoto i lalo i totonu o koneteina saunia ma paluga palapala
  • fufuluina le malamalama i le palapala, aua le faʻalolotoina
  • faʻamama le palapala ile fana fana
  • ufiufi i le tioata poʻo le pepa palasitika
  • vai e le aunoa ma le ea

O fatu e tatau ona tupu i totonu o le 1.5 masina i le vevela o le ea o le 25-27e uiga iC. Afai e maualalo le vevela o le ea, o le taimi o le germination o fatu e mafai ona faateleina i le 6 masina.

Fafaga fua talafeagai muamua i le tolu masina fomaʻi faʻapitoa. O fatu e le eseese i le vavalalata faauoga. Ae peitai, o lenei metotia o le a fesoasoani i le faia o tupe lelei i le lumanaʻi.

O le tau maketi mo Areca pama e maualuga tele.

Vaeluaina o le vao

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao gaosia mai ia Aperila ia Me. O le a faigata ona maua mai le pama tele i fafo o le ogaumu, o lea e mafai ai ona faia uma gaioiga i totonu o le fagu e faaaoga ai fagu tetele ma ogalaau.

O le toe gaosia e manaʻomia ai se taimi faapitoa o le tausaga

Ae ui i lea, o lenei metotia e ono afaina ai le laau. O le mea lea, o pama matutua, e pei o se tulafono, aua le faʻaalia i na mea na tutupu.

Mo laau toto mai le 3-5 tausaga faʻapipiʻiina o loʻo faʻatinoina e pei ona taua i lalo:

  • manaomia le maua o se laau mai se ogaumu;
  • aua le suavai le palapala aʻo lei toe faʻaleleia, e tatau ona mago;
  • lulu lemu le poloina ia atili ai ona matala;
  • aveese eleele i le va o aʻa;
  • vaeluaina ma le faaeteete le laau;
  • toto laau i fualaau fugalaau teuteuina;
  • ulufale i totonu e tatau fetaui ma mea masani;
  • toto se vaega o le laau i ni fugalaau eseese;
  • i le faaiuga o le faʻagasologa, e tatau ona faʻafefe le palapala;
  • aveese toto fou faatoa totoina ia fetuunai i se nofoaga malulu ma malulu. O le vaitaimi o fetuunaiga o le 1 vaiaso.

O le aʻafiaga o le vaitaimi e oʻo atu i le 2 vaiaso i lalo o le faʻaogaina o pama. A maeʻa le 1.5 masina, e mafai ona e fafagaina, faʻaitiitia le faʻateleina o le faʻamaʻi ile afa.

Suiga ma totoina o pama Areca

Faataitaiga talavou totoina manaʻomia tasi i le lua tausaga. A oʻo atu le tuputupu ae i le sili atu i le 1.5 mita, e le tatau ona toe faʻalavelaveina.

O aʻa o le pama e vaivai. Mo le tagata matua Areca, o le metotia o le "fesuiaiga" ma le sui o le palapala pito i luga e talafeagai.
  • Fugalaau mo le totoina (faʻafeiloaʻi) e manaʻomia ona e filifilia se lapopoa, vateatea ma loloto (o aʻa o le laau Areca e totō i luga).
  • O le tuʻuina atu o se fagu fugalaau e tatau ona itiiti ifo i le 5-6 cm ile pito, sili atu nai lo le muamua.
  • E tatau ona i ai ni pupuni tetele i lalo o le fagu fugalaau. I le pito i lalo o le fagu, faʻalautele le omea poʻo paʻu omea (o nisi e tuʻu ai le polystyrene poʻo le malala), lea o le a pei o se alavai.
  • Paʻu laau mai se fugalaau tuai e tatau ona matua faʻaeteeteina ia le faaleagaina le aʻa. Afai e maua aʻa mago pe pala, ona tatau lea ona aveese.
  • Mo togafiti uma e tatau ai ona faʻaaoga se mea faitino, lea e mamanuina aʻo lei faʻaaogaina.
  • Pe a teuteuina se aʻa mago, e tatau ona e puʻe se vaega maloloina e tusa ma le 2-3 cm.
O le kalama e masani ona sau i le fesoasoani o le teuteuina
  • A uma ona teu ia togafitia le nofoaga na tipi i le malala.
  • A maeʻa taualumaga, ona tuu lea o le pama i totonu o se fagu fou ma palapala lelei lelei ma auina atu e malolo i totonu o se potu malulu ma susulu lelei le la.
  • Ina ia mafai e le pama ona i ai se foliga sili atu ona matagofie, e mafai ona faatagaina le totoina o nila i totonu o le ipu e tasi.
  • I le gaioiga, e fautuaina e faia galuega vaevaega o le vao vao.

Tausia le laʻau

O laʻau Areca o loʻo i ai i le foliga o se tagata. O latou o le tau taua tele ma o le autu autu o lona tulaga. O a latou foliga vaaia, e mafai ona e iloa ai le faʻamaʻi o le laau ma iloa ai faʻalavelave.

Lea e tatau sosolo e le aunoa. I le taumafanafana, e tatau ona faia lenei mea i taimi uma e mafai ai, ma i le taumalulu 1 taimi i le vaiaso e lava. O le fufuluina ma le taina o laulaau e tatau ona faia i le tafe vai i le vevela o le potu.

Meaola ma ituaiga

Chrysalidocarpus

I lalo o tulaga masani, o le pama e tupu i Madagascar ma le vevela Asia. O le maualuga e mafai ona oʻo atu i le 9 mita, ma le lautele o le ogalaau e 30 cm. I le siosiomaga o le fale, ua maualuga Chrysalidocarpus e mafai ona oʻo i le 1.5-2 mita.

Tolu sikoa

I lalo o le natura masani, o ia ituaiga o pama e tupu i Malaska Peninsula ma Initia. E mafai ona oʻo i le 2-3 mita le maualuga, e iai ni nai ogalaau. O laau e ola e oʻo ile 5 cm le lautele.

E i ai sikila i luga o ogalaau. O le foliga o le maʻila e foliga tutusa. Paʻu lau paʻu saʻo, tupu e oo atu i le 90 cm le umi.

Chrysalidocarpus
Tolu sikoa

Catechu

I le vaomatua, e ola i vaega o Initia i Sasae. O le ogalaau o le pama e tupu ile 25 mita le maualuga. E oʻo le 12 cm i le paleni.

O fusi faʻamau e pei o le auro e maua i luga o le ogalaau. O laʻau ua i ai se foliga ma le tuputupu ae e oo i le 45 cm le uumi.

Yellowing

I le vao e tupu i Malaki. O le laau o loʻo i ai se mea faʻafefeteina i sikuea annular.

O le pama e tupu ile 10 mita le umi. O laʻau e faʻafefete, faʻafefe ma oʻo atu 35 cm le umi.

O ituaiga uma o lisi o laau o Areca e talafeagai mo le tuputupu aʻe ma le faʻaleleia i tulaga o fale. Afai e te fiafia i isi ituaiga o pama mo se fale poʻo se ofisa, e mafai ona e faitau e uiga ia i latou i le vaega i luga o le 8 lanu teuteu pei o pama.

Catechu
Yellowing

Areca e moni vaega ninii o le vevela i le fale. I le alofa ma le tausiga alofa, o le a avea o ia ma se mea matagofie ma le faamaualuga o se tagata e fugalaau, e fiafia i manatu ma lana laulauina o lau laau.