Laʻau

Ficus Paia

Ficus Paia pe o le lotu lotu (Ficus religiosa) o se semi-deciduous po o se laau o le laau o se ituaiga e pei o le ficus ma le aiga mulberry (Moraceae). I le natura, o loo maua i le itu i saute sisifo o Saina, i Sri Lanka, Burma, Initia, Nepal, faapea foi i itu o Indochina.

O lenei laau e matua mamana ma i le vao e mafai ona oʻo i le maualuga o le 30 mita. E i ai ona lala malolosi, o le lautele o le pale ma le lauiloa o paʻu paʻu o se lapopoa tele. O laulaua faigofie i le uumi e mafai ona oʻo atu i le 20 inisi senitimita, o latou pito e saʻo ma sina galu. O latou faavae e lautele-loto, ma o le ape e umi lava, e faʻaloloa i se "siʻusiʻu" selanua. Lanu lanumeamata lanu meamata e lanu malie ma faʻailoa pale veins. E masani lava ona i ai ni laumei, o lona umi e tutusa ma le umi o le lau laulau lava ia.

O inflorescences o loʻo faʻasalalau ma e iai le lanu, lamolemole, Sliconia, e tutusa lelei. Latou lanu lanu meamata, lea e suia i le taimi i le lanu uliuli. E le mafai ona e 'ai.

O le tele lava o taimi, e amata ona tupu le paia, e pei o se epiphyte. E mafai ona ia faʻavaeina i luga o le vane o le fale poʻo i luga o lala laau. Ona ia aveeseina ai lea o aʻa uumi e oso vave i luga o le eleele. A oʻo i ai, latou te aʻa ma liua i se ogalaau malosi, lea e avea ma lagolago mo le laau. E tupu mai i le tupu aʻe o le ogalaau o loʻo faʻaaogaina ai le faʻailoga o se laau paina.

E le gata i lea, o lenei meaola e faʻamaonia ai lona uiga manaia. Afai o maualuga le maualuga o le palapala, ona fai ai lea o tamai mataua vai i pito o lau. O lenei mea mataʻutia ua taua o le faʻafefe. E mafai ona e maua le manatu o le fusi o le "tagi."

O lenei laau na maua lona igoa patino ona o le mea moni e manatu Buddhist paia. O loʻo i ai se tala faʻasolopito e faapea o le nofo i lalo o lenei faʻatoʻaga Siddhartha Gautama na mafai ona maua le malamalama ma avea ma Buddha. Mo le faitau selau o tausaga, o lea ituaiga mea e tatau ona totoina i tafatafa o malumalu Buddhist, ma o tagata e masani ona nonoa ni lipine lanu i ona lālā.

Faʻaleleia le tausiga paia i le fale

O mea taua e faigofie tele ona ola i totonu, aua e le o se mea e fiafia i ai ma e le o se mea e fiafia ai. Ae peitai, ina ia malosi ma maloloina le laau, e tatau ona e iloa ni nai tulafono laiti o tausiga.

Malamalama

E matua tupu lelei i le susulu ma le felafolafoaʻiina, ae e lagona lelei lava le toʻa i se nofoaga malulu. O se tulaga talafeagai o le malamalama o le 2600-3000 lux. Ficus ua fautuaina e tuu i tafatafa o se faamalama o sisifo po o sasaʻe sasaʻe.

Afai e leai se malamalama o le laau, ona pau lea o laulaau.

Tulaga o le vevela

E alofa tele o ia. O le mea lea, i le taimi mafanafana, e fautuaina e ola i le vevela o le 20 i le 25 tikeri. I le taumalulu, ia mautinoa o le potu e le vaivai nai lo le 15 tikeri. O le taimi e totoe e le manaʻomia mo se ituaiga laau toto, e masani lava ona tupu ma tuputupu ae i le taumalulu i totonu o se potu mafanafana. Ae e tatau ona manatuaina e tatau ona aveeseina mai masini afi.

E le gafatia suiga suiga i le vevela, ata. Faatasi ai ma se suiga matuia i tulaga o le taofia, e mafai ona felelei solo lau laʻau.

E faʻafefea vai

Matou te manaʻomia se suavai faʻaleleia ma talafeagai. Ae peitai, ia mautinoa e leai se vai e nofo i le palapala. I le avea ai o se tulafono, e faʻamaʻaina se laau pe a maeʻa le pito i luga o le meaʻai o sina mea vevela. E tatau ona teuina le vai i le vevela i le vai.

Totogi

Le maualuga o le maualuga o le vevela ile maualuga, ae o nei tulaga e sili ona lagona e le laau. Mo mea tetele, o auala masani o le faateleina o le susu e le talafeagai. Afai o le potu e malulu tele, ona mafai lea ona e faʻaaogaina le "generator of fog artificial." Ma e tusa lava pe i ai se vaʻa fausiaina, e mafai ona e tuʻu se mea e lata ane i ai.

Afai e maualalo le maualalo, ona paʻu uma ai lea o lālā i luga o le laau.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O eleele talafeagai e tatau ona lafoaʻi, faʻamaoaigaina i meaʻai ma se pH o le 6-6.5. E mafai ona e faʻatau ni mea faʻapipiʻi ma le faʻapipiʻi mo ficus. Ma afai e te manaʻo ai, e mafai ona e kukaina oe lava ia. Mo le faia o lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi peat, turf ma laʻau laʻau, faʻapea foʻi le oneone paʻu, e tutusa lelei. Aua le galo e uiga i se alavai lelei alavai, lea o le a fesoasoani e aloese ai mai le gaosia o le eleele.

Fertilizer

O luga o laei e fai 2 taimi i le masina. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina ai minerale ma mea faʻasaina, lea e tatau ona suia. E tatau ona i ai i le fomaʻi le tele o le potassium ma le gaʻo.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le faʻavaveina lea o se fale. O le mea lea, o se tulafono, i le 12 masina o se fatuga laitiiti e mafai ona avea ma laau e lua-mita. I lenei tulaga, e manaʻomia e tamaʻitaʻi talavou le faʻavaveina o taimi (1 pe 2 taimi i le tausaga). I lenei tulaga, e masani lava ona faia se gaioiga pe'ā maeʻa le aʻa ona faʻafefiloi i totonu o le ulo. O lapoa lapoa e le mafai ona faʻafetaui, ae na o le suia o le pito i luga o le masini.

Teuteu

E te manaʻomia e teu i taimi uma ia aʻa laiti ina ia mafai ona taofia le tuputupu ae o laau ma avea ma pale paleni. O le teuteuga e faia ao lumanaʻi le taimi o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae, ma mulimuli ane o le a mafai ona faʻaaogaina le fautuaga a lālā talavou.

Faiga Faʻavae

I le faaopoopo atu i lala teuteu, o loʻo i ai se isi auala e leai se aoga e fausia ai se pale matagofie. O pupu o le mea paia e sili ona ola. I le faʻaaogaina o se fusi faʻapitoa faapitoa, e mafai ona tuʻuina atu ai laʻitiiti talavou i soʻo se itu.

O se auala sili ona lauiloa o le totoina o laau talavou o le lalagaina lea o latou ogalaau i totonu o se fale. Ae mo lenei mea, e tatau ona totō vave laau 3-4 i totonu o le pusa e tasi.

Faʻatauga auala

E mafai ona vave faʻalauteleina ma faʻaaogaina fatu. O lenei metotia e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O le luluina o fatu e tatau ona faia tonu e tusa ai ma faatonuga o loʻo taʻuina i luga o le afifi. I le avea ai o se tulafono, o foliga vaaia o laau e tupu pe a mavae le vaiaso.

O lenei laau e mafai foi ona faʻaleleia e ala i le tipiina, ae tele taimi e le aʻa ai aʻa.

Pests ma faʻamaʻi

Aphids, mealybugs, fuainumera iniseti poo thrips e mafai ona nofo i luga o se laau. Afai e te vaʻai i mea faʻamaʻi, ona manaʻomia lea o togafitiga faʻapitoa i togafitiga faʻapitoa i se taimi vave e mafai ai. Faʻasagaga e tatau ona faʻatinoina ma le faʻaeteete ina ia aua neʻi e inu ai.

O le tele o taimi, e maʻi le fale ona o le mea moni e le tatau ona tulimataʻia. O le mea lea, ona o nisi suiga o le tausiga, atonu o le a pau le laʻau atoa.

Ae ui i lea, e tatau ona tatou manatua o laulaau o le ficus e paʻu'ū ifo i latou lava, oʻo atu i le lua pe tolu tausaga. I lenei itu, o le paʻu o laulaau e mafai ona avea ma se mea masani faʻale-natura.