O le togalaau

Blueberries i le togalaau

Matou te faʻafesoʻotaʻi blueberries ma le itu i matu, o laʻau e ufiufi ai le kiona, mai lalo ifo o laʻau, vine ma vine e le vaaia e gaogao mai le vevela.

O Blueberry o se pitonuu i matu, o se tasi e fiafia i palapala o le eleele, o le a faasolosolo malie ona faatoilaloina ia itu i saute ma le ogatotonu o Rusia ma le CIS ma eleele laugatasi. O le a le vave ona manumalo i lenei fatu o le fatu o fai togalaau ina ia avea ma se pusa i la tatou togalaau? Lua fuaiupu o loʻo faʻamalamalamaina ana meaola faʻaleagaina, ma o mea uma lava ua manino - o loʻo manaʻomia se berry i fale uma o le atunuʻu, i totonu o togalaau taʻitasi.

  • Blueberries o loʻo i ai se malosi malosi e puipuia ai le tino, lea e taua i le talaaga o le faateleina o le maʻi na afaina ai le tagata.
  • Latou te faʻaleleia lelei le puipuiga o le faʻamaʻi i le tele o faʻamaʻi.
Blueberry (Vaccinium uliginosum). © Morten Ross

Blueberries e matua talafeagai lava mo tagata matutua e avea o se tagata e puipuia ma togafitiga mai le soifua matua. O Berries e faʻaitiitia le tuai o sela, faaumiumi le galuega a le faiʻai, faasaoina le manatua ma le faʻamaopoopoina o gaioiga. Blueberries o se fualaau taumafa. Latou te fesoasoani e faʻamalosi pa puipui o toto, ia i ai se aafiaga faʻafefeteina i luga o le mea e gaosia. Ua ia i latou le malosi e faʻaleleia ai le aʻafiaga o fualaau oona ua ave mo le maʻisuka, e aofia ai faʻamaʻi.

Vaaiga Taulaupapa

Blueberries poʻo Blueberries (Vaccinium uliginosum) - o se ituaiga masani o laau vao, lea i le lomiga o Rusia o le taxonomy laau e taʻua foi o le fugalaau lanumoana, maseta, paʻu. O laau toto e aofia ai le aiga o le heather. E sili atu ma le 15 tagatanuʻu o le atunuu, e aofia ai keke, vine, vine lanumoana, gonobob, ava, dope ma isi, o le tele o ia mea e le fetaui ma ana meatotino (mo se faʻataʻitaʻiga, aʻafiaga i le tino).

O le tufatufaina atu o lanu violē e aofia uma ai itu i matu o Rusia. O le tele o taimi, i tulaga masani o loʻo maua i nofoaga vavalalata i tafatafa o vaitafe, faʻateleina le tele o kilomita.

Faʻamatalaga puupuu o meaola o le lanu

Mo le amataina o togalaau aina e mananao e maua lenei fale matagofie, e tatau ona e iloa ona foliga ma faailoga i fafo, lea e sili ona taua pe a faʻatau "i luga o le lima" poʻo mai tagata e le o iloa.

O le masani a le Blueberry e maua mai i laʻau ma laau iti, ma e maualuga lona maualuga i le 0.5-1.0 mita. O le tele o branching, pulupulu lapisi ma le matua, o kapeta fetolofi o loʻo avea pea ma vao vao. Pobobrazovanie ia mai le ua. O le tuputupu ae faaletausaga, laulaau, ma le fuaina o fualaau aina e faaitiitia i tausaga.

O le aʻa o le blueberries o le fibrous, o loʻo nofo i le maualuga 15-20 cm o le palapala. O aʻa e leai ni fulufulu afu, o le mea lea, mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe, e manaomia e laau manaoga symbiosis ma le faapitoa o le mycorrhiza, faatasi ai ma le fesoasoani o loʻo faʻapalaina ai meaʻai mai le palapala.

O lanu lanu e laiti (e oo i le 3 cm) le lautele, opovate. O le nofoaga e sosoo ai. Le lanu e le malie. E oʻo atu i le tautoulu, e lanu mūmū lau laʻau mūmū, paʻu'ū ese, ma tuʻu ni lanu lanumoana i luga o lala paʻu.

O fugalaau lanumoana e papaʻe ma se lanu piniki. Corolla fusi i foliga o se sioki, pa'ū. Latou te fuga mai le amataga o Me i le sefulu tausaga muamua o Iuni. O fugalaau e aoina mai i vaega o le 5-12 vaega, ma a oʻo i le pula, latou te foliga mai o se fuifui vine, lea e taʻua ai le vine o vine vine. E masani lava o inflorescences o loʻo i luga o tumutumu o vine.

O le fua o le lanumoana o se tama o se lanu uliuli lanu uliuli, ona o le paʻu o solo, na ia maua ai se lanu vaivai e matua. O pipi e mafai ona lapotopoto pe laʻititi faʻaloloa. O le gasegase e umi, e aofia ai Iulai-Setema ma le seleseleina e faia i ni vaega. O le faʻasaoina o vine laniki i luga o lālā o le 10-12 aso, pe a maeʻa ona amataina lea o latou faʻasao. O taʻavale e mafai ona ola i se tasi nofoaga, faasolosolo malie le tuputupu aʻe, e oʻo atu i le 100 tausaga. Latou te malulu ma e toʻafilemu ma faʻamafanafanaina gutu faaumiumi.

Blueberry (Vaccinium uliginosum)

Agrotechnics o loʻo tuputupu ae laumei

Lelei i le totoina o laumei i le mea moni e le manaʻomia le puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O lona manaʻoga (o nisi taimi e faigata ona faʻatino) o loʻo i ai i se isi vaega. Blueberries e tupu naʻo luga ole eleele, ole pH = 3.5-5.0. E i ai se isi mea manaia. Blueberries e le mafai ona taliaina le lolovaia o le aʻa, ae tupu filemu ma le maualuga o le eleele eleele tumau 30-50 cm mai le aʻa. Ma se isi mea sili atu. E le taliaina e le aganuu eleele o lo o ola ai isi laau toto mo se taimi umi, aemaise lava i le umi o le fugalaʻau. E sili atu le faʻaaogaina o nofoaga tuulafoaia e leʻi faʻaaogaina e isi mea totō mo se taimi umi. O lenei uiga e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o le mycorrhiza i luga o aʻa o vine.

Filifilia o se nofoaga ma le totoina o togalaau mo togalaau aina

E fuafua i luga o le tau i totonu o le itulagi, o le totoina o laau lanumoana 2-3-tausaga le matutua e mafai ona faia i le tautotogo po o le autumn. I totonu o le itu i mātū, e sili atu ona lelei le totoina o laau totō i le tautotogo ina ia puipuia i latou mai le malulu. O le vaega pito i luga o le aganuu e mafai ona faʻamaʻi atoa -20 ... -25 ° C.

I tulaga masani, e lafoaia e le laumei nofoaga lafulemu e aunoa ma matagi tumau. E tatau foi ona faʻamautinoa tulaga talafeagai i luga o le 'upega tafaʻilagi. Pe a tupu aʻe i se eria e aunoa ma le malamalama, o le a suamalie ma suamalie fua.

Blueberry Soil

I lalo o le natura masani, o fualaau lanu e ola i luga o peatbogs sandy and swamp, maualuga (e sili atu le malosi o le acidise) ma se mea e sili ona maualuga.

Le faia o tulaga talafeagai mo laumei i la latou lava eria, aemaise lava i itulagi ma eleele elemene elemene, e tatau ona faʻamalosia le eleele ile vaega ole aʻa. E faigofie ona ausia lenei mea i itulagi o loʻo i ai laufanua ma e sili atu le faigata pe afai e leai ni tulaga talafeagai mo le latou faʻatulagaga. Le mea e fai

I lalo o le vine, ua saunia ai se lapisi tele o le 60x60x50-80 cm. O loʻo lelei le faʻaleleia o alavai i le pito i lalo. I nofoaga e iai paʻu paʻu, o le paluga eleele 1: 1 o loʻo sauniuni. E mafai ona faʻaopopo le faʻasalaga faʻasili, sulfur, e le sili atu ma le 60 g i le lua, ma le oneone i le peat. E fautuaina le siakiina o le eletise o le faʻafefiloi o le palapala ma le laʻau poʻo le faʻaaliga.

Afai e mamafa tele le palapala, ona faaopoopo lea o se pakete o le humus atoa o le discomposed e pei o le paʻu tao. Mo nei faʻamoemoega, e mafai ona e faʻaaogaina le faapalaga mata. E faʻafefiloi faʻafefiloi le faʻafefiloi ma faʻatumu i le lua. O pito i totonu o le lua e vaʻaia. Ina ia puipuia le fausia o se "pulu" eleelea i le va o le palapala ma le puipui o le toto toto, lea o le a avea ma mea e faalavelaveina ai le mauaina o le vai ma le ea i le tele o aofaiga i aʻa o laau toto. O le faʻafefiloi o le eleele i le totoina o le lua e malolo mo / 1-2 masina ma e na o le taimi lava e mafai ai ona totoina ni vine vine. E le o saofaga faʻamaʻi faʻamalosi i le taimi o le totoina.

Afai o le a leai ni peatlands, e fausiaina i latou. O le eleele e fefiloi ma mea faʻalaʻau, faʻasalalaʻau faʻasili poʻo nila. E sili atu le faʻaaogaina o otaota ma oneone e taofi ai le paʻu. Fufulu 60-70 g o le oxalic or limonic acid i le 10 l o le vai. E mafai ona suia i se vailaʻau 9%, 100 ml poʻo le aofaiga tutusa o apu. O le elemene o le vaifofo e le tatau ona sili atu i le 3.5-4.0%. O le lua e tatau ona tumu i le faʻafefiloi o le eleele ma se pakete ua tumu i vai tali. Siaki le elemene o le mea e maua mai ai le palapala eleele poo le mea e maua mai ai. Afai e talafeagai, e mafai ona e faʻaopopoina se vaifofo tali. E le faia e falalaʻau minerale. E totoe le palapala e faʻamaʻa.

Blueberries tall, togalaau

Totoina o laau tipi

Blueberries e masani ona tutupu ma le faoa faamalosi o teritori fou. O le mea lea, o le vao e totoina i le mamao o le 0.8-1.4-1.5 m. I le manaʻomia o le mycorrhiza i luga o aʻa mo le togitogiga masani o le seleselega i se nofoaga fou, e tatau ona faatauina mai i totonu o koneteina ma se aʻa aʻa. Pe a faʻatau, e taua tele le taumafai e iloa pe o le fagu o loʻo i ai le fatugaliki ua totoina fou. O se pusa moni o fagu e pipii mau i se fagu. O le totoina fou e mafai ona aunoa ma le mycorrhiza i aʻa, o lona uiga o le a le mauaa, ae maise lava i le fausia o eleele elemene.

A o lei totoina, o se atigi pusa ua i ai ni laau lanu moana e tuu ifo i totonu o se fagu vai mo le 10-20 minute. Faʻamalo mai le fagu. O aʻa ua faasaʻolotoina mai le palapala, faʻasaʻo.

O fatu laulaau ua totoina i le loloto o le 5-6 cm, e le sili atu nai lo le mea na tupu i totonu o le pusa. Faʻasalala aʻa o le fatu i luga o le eleele palapala. E sasaa le suavai i le lua ma eleele mai lalo o le fatu. Ufiufi i le palapala, fai sina siaki. O le 7-8 cm mulimuli o le lua tulaʻi ua tumu i le mulch. Mulch faʻatasi ai ma le faʻasalaga faʻafeferous poʻo le aoina o nila. E mafai ona e faʻaaogaina se isi fasi mulch. I le taumalulu, o le mulch o loʻo faia ai se gaioiga puipui e puipuia mai le maisa ma o lona uiga e tatau ona lava lona laulau. E oʻo ile autumn - a itiiti ifo ole 5-8 cm.

Blueberry Care

Totoina

O vao vao laiti e matua le lelei lava e uiga i le pipisi i isi laau totino, aemaise lava vao. O le mea lea, i le aluga o tausaga muamua, seia oʻo ina tupu le aganuu ma aʻafia lelei, faʻaauau le faʻafeiloaʻi, ae e itiiti lava (5-8 cm) vao e tatau ai ina ia le faaleagaina aʻa o loʻo i luga o le eleele 20-30 cm.

Fufulu suamalie

Seia vagana ua aʻa atoatoa aʻa, o le eleele i lalo o le lanu moana e tatau ona susu. O le mea lea, i le 1-2 masina muamua, o le suavai e faia pe a uma 2-3 aso i ni vaega laiti. A oʻo mai lau laulaau (e amata ona galue le aʻa), e faʻaitiitia le vai i le 2 - 3 taimi i le masina, ae afai e vevela ma vevela le tau, ona faʻaulu vai lea ia le itiiti ifo i le 2 taimi i le vaiaso i le taeao po o le afiafi. I le aoauli, e faʻamafanafanaina laumei e ala i le susuluina o vai malulu. O laau matutua i le taimi o le fugalaau ma le fua o vine e manaomia ai le faateleina o le vai. A o faagasolo lea vaitaimi, latou te pasi atu i le maualuga o fuavai, ae e aunoa ma le faʻavaivai i vai i totonu o le eleele (o lea, e manaʻomia le suavai maualuga i le taimi o le totoina).

Blueberry nutrition

Blueberries amata ona fafaga mai le tausaga lona lua talu ona totoina. E faʻaalua ona faʻaaogaina falalaʻau mineral i le tautotogo. E le mafai ona faʻaaogaina meaʻai mo laei. O le pito pito i luga pito i luga e faia i le vaega o le fatuga o fatugao ma toe foi mai i le 1.5 masina. Aumai i lalo ifo o le lua tausaga le vao, 15-20 g o le nitrophoska poʻo kemira. O le tau fefaʻasoaaʻi e faʻateleina i tausaga taitasi i le 1.2-2.0 taimi. O le eletise palapala e mataituina i tausaga taʻitasi. Pe a faʻaleleia le pH = 5.0, e faʻafefiloi le sulfur e faʻafefiloi ma le oneone i le mea faʻaleleia o mineral pe faʻafeinuina foi i vai faʻafefe i lalo o le aʻa. E faʻamamaina le eleele, o nisi taimi o le suauu e totoe mai kukama oona o loʻo faʻaaogaina. Ia faʻamamafa taʻitasi le mulch le palapala i lalo o le vavao o laumei, e sili atu i otaota faʻasalaga poʻo nilala (talu ai e afaina). Faatasi ai ma le laei lona lua pito i luga, ua faaopoopoina micronutrients poʻo fomaʻi faʻamafanafana faʻapitoa, o loʻo aofia ai ia latou mea (Kemira ma isi).

Blueberry (Vaccinium uliginosum). © David Gaya

Le lava o meaʻai paleni

E le masani ona fesoʻotaʻi mea e faʻatau ai le faʻatoʻaga i le manaʻoga o le seleselega. O fualaʻau i le faʻavaeina o le seleselega e manaʻomia ai le tele o meaʻai taumafa. O lo latou le lelei i le taimi lava lea e faʻaalia ai ia lava i foliga o laau.

Nitrogen deficiency - O laulaau talavou a le lanikisi latou te mauaina se lanu samasama-lanu meamata, ma o tagata matutua latou te maua se lanu mumu. Laʻau e le lelei le atinaʻeina ole papa.

Faʻasalaga faʻapitoa - E pei o isi aganuu, o le le lava o le molikalama i laʻau manogi e faʻaalia i le laulauina o laulaau. O paʻu o le laʻau e pipii mau i paʻu.

Tulaga le lelei o le potassium - Faatasi ai ma le le lava o le potassium, o tumutumu o vine laiti o laumei ma le pito i lalo o laulaau e lanuuli ma feoti.

Faatasi ai ma meaʻai autu, o le lanumoana e le o se mea leaga i le le lava o isi macro-ma microelements, aemaise lava le calcium, boron, iron, magnesium, sulfur.

Pau le kesi - Ona o le leai, o lauusiusi o lanu lanu lanu samasama, ma o laulaau laʻau ua leai se manino ma foliga.

Poron deficiency - E taua Bor mo laʻau vine. I le leai o se mea, o laulaau apical talavou o le aganuu e maua ai se lanu oona, ma i le mea tuai e vavalalata ai avanoa i luga o le lau o le lau, e lanu samasama. O le fualaau suamalie ua faasolosolo ina vaivai. O le tuputupu ae faaletausaga e toetoe lava a toesea. E mafai ona togafitia togafiti popo. O laʻei pito i luga e faʻaaoga e ala i le foliar application e ala i le totoina o laau.

Faʻataunuʻu uʻamea - O le le lava o le amata ona aliali mai i le apical leaves o blueberries. O le laʻau e liua samasama, ma tuʻu ai se upega i le 'oti lanumeamata.

Le lelei le magnesium - O le lau lanu lanu e maua ai se lanu eseese. O pito o laulaau e mumu, ae o se fasi lauolaola ola latalata ile veins.

Sulfur le toilalo - Faʻatasi ai ma le leai o se ufiufi, lanu lanu lanu paepae. Lanu lanu - mai le lanumeamata i le lanu-paʻepaʻe ma le paepae.

Afai ei ai se suiga i le lanu lanu o le valivali o lanu lanu moana, e tatau ona fai ni laei fafautusi ma se vaifofo o elemene elemene e ala i le pulupulu.

Faʻamaʻaina ma toe faʻataunuʻuina lanu

A o laʻitiiti (tusa ma le 4-6 tausaga, o nisi taimi, ma le alualu i luma le tupu - 7-8) naʻo naua mea e faʻaaogaina taʻitasi i le tausaga seia oʻo i le vaega o le fatuga o fatugao. Tipi le maʻi, piʻopiʻo, lafoaia, mago ma fetolofi i luga o le eleele ma lala o vine.

E amata mai i le 6-8-12 tausaga o le matua, e faʻasaina le teuteuina o lanu moana. E sili ona lelei ona faia mo le 2 i le 3 tausaga, faasolosolo malie ona tape ese lala tuai. Afai e te tipi uma lala tuai i le taimi e tasi (o se auala talafeagai lea e toe faʻafoʻi ai), ona oʻo lea i le amataina ona fua mai o le fanau, o le a maualalo le fua o le tausaga i le vao.

Blueberry (Vaccinium uliginosum)

Puipuiga Blueberry e faasaga i le maalili

O le vaega pito i luga o le blueberry o loo nofouta pea i le malulu. I totonu o le va o -18 ... -20 ° C, o tumutumu laiti, ma le loloto o le kiona e le maualalo le vevela, ma le atoaga o luga, e mafai ona tafe. O le puipuia o lenei mea mai le tupu, mo le taumalulu o loʻo totō laau uma i le tele e mafai ai ina ia aua neʻi momotu lala, ma ufiufi i le paʻu poo le lutrasil. E le mafai ona faʻaaogaina le ata tifaga. Laʻau mumu po o le kiona lelea ua lafoina i le fale. I le tautotogo, pe a uma ona aveese fale, aʻo leʻi gaʻo fatugaʻo, latou te faia ni teuteuga mama, ma aveeseina ai luga o faʻamau.

Puipuiga o blueberries mai faamai ma meaola faalafua

Blueberries e toetoe lava a le faʻaleagaina e faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae peitai, faatasi ai ma foliga vaaia o fafo atu o le paʻu paʻu, fungal rot poo isi faʻamaʻi, faʻaleagaina i aphids, o puipuiga e tutusa ma luga o isi laau o loʻo i ai, e faʻaaoga ai naʻo meaola mo le togafitiga.

Seleseleina o vine

O fugalaau lanu e toʻafilemu i gutu pupuu e oo atu i -7 * C ma o lea e le manaʻomia ai ni fale puipui faapitoa.

O ituaiga muamua o blueberries e maua mai ai se fualaau i le tulaga o le poto masani i le sefulu tausaga muamua o Iulai, i le ogatotonu ma le tuai - faatasi ai ma le va o le 1-2 vaiaso. O se faʻaaliga mai fafo o le vine o se lanu uliuli-viole ma se paluga o le wax. O le suaina o vine e faigofie ona vavaeeseina mai le pulumu. E faasolosolo malie le fufulu. Na sasaina e Berries i le maea ai o le 2-vaiaso e faatalitali ai. Faamamaina e gata i le faaiuga o Aukuso. O vao matutua e fausia i le 5 kilokalama o vine.

O pipi e teuina mo le 4-5 vaiaso. Used in fresh and processed form. Faʻasagaga, sua, jams, jams, ma isi mea ua saunia.

O le a le ituaiga lanumoana e filifili mo se nofoaga e nofo ai le taumafanafana

I totonu o le fale, e mafai ona e fautuaina le totoina o ituaiga togalaau aina, failaina e le aufaipese faapitoa mo tulaga o Rusia. E masani lava o le malulu, e faigofie ona tausia ma e le manaʻomia ni fale taʻitasi. E tele a latou suamalie suamalie ma suamalie. Aganuʻu o le vaega lea o le felauaiga o paopao, o lea e tatau ai ona e totoina ia le itiiti ifo i le 2 i le 3 ituaiga. I nofoaga malulu, latou te maua aʻa ma maua fua Taiga matagofie, Blue placer, Nectar, Yurkovskaya, Maofa ma isi.

Mo le pito i totonu, e mafai ona e faʻaaogaina ituaiga o lanikeri o le amataina vave o le faʻatoaga mai fafo:

  • Weymouth - o le vaitau o le taumafa o le faaiuga lea o Iulai, o le malulu, e masani lava e le malolo.
  • Rankocas - o le vaitau o le taumafa e faʻatasi ma le ituaiga Weymouth. Faatusatusa i Weymouth (0.9 m), e maualuga atu - e oo i le 1.5 mita le maualuga.
Laʻau tele, togalaau (Vaccinium corymbosum)

O ituaiga eseese o le taimi o le seleselega, o le vineberry eseese e tatau ona gauai i ai. Bluray. Laʻau maualuga, o le fua o le fualaau aina autu mai le ogatotonu o Aokuso i le ogatotonu o Setema (suia muamua ituaiga). Busia e oo atu i le 180 cm le maualuga. O le eseese e eseese i le lanu o vine - ma se lanu moana lanumoana. E tatau ona maitauina o ese mai fafo e ese mai i tagata Rusia i le maualalo o le malulu ma i le taumalulu e manaʻomia ai fale puipui.

Faatasi ai ma le au fai togalaau e fiafia i luga o blueberries, ua salalau le ituaiga Coville. Mauaina o se taunuuga o le tuufaatasia o ituaiga eseese o Amerika. I le lalolagi atoa, e sili atu ma le 100 ituaiga o lenei itu o loʻo faʻaaogaina i togavao faʻatasi ai ma le fua tele ma le fuaina mai, lea e oʻo atu i le 8 kilokalama mai le vao. E mafai ona tupu i se vaeluagalemu, ae e fiafia lava i nofoaga susulu malamalama. Laulelei i le pa. O le vevela o le taumalulu e maualuga, ae e pagatia i le malulu i vailaau mālūlū vaivai ma i fulu uumi e aunoa ma le manaomia o le kiona.

Lau pele e! Blueberries ua mausali i luga o la matou lisi lisi. Faʻamolemole faʻasoa mai lou poto masani i le tuputupu ae ma le tausia o lenei fale matagofie.